Címlap

Milliók parkolnak számláján és nem tudja mit kezdjen vele?

Támogatott tartalom | 2017.12.12. 07:00

Szemrevaló, a legelterjedtebb befektetési eszközökhöz képest jobb hozamokat kínálhat, ha valaki egy kis teljesítményű napelemparkba fekteti a pénzét. Sokat számít, hogy az állami ártámogatási-rendszer biztonságot kínál, azonban e hosszú távú befektetésnek olyan buktatói lehetnek, amelyre a pénzügyi szakemberek nem nagyon gondolnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Miközben a banki kamatok gyakorlatilag eltűntek a világban és a kötvénypiacok is nagyon alacsony hozamokkal kecsegtetnek, a nemzetközi részvénypiacok rendkívül "megdrágultak", az immár nyolc éve tartó folyamatos szárnyalás után. Lassan egy éve folynak a találgatások, hogy mikor üthet be a – szintén tartósnak ígérkező – korrekció, hisz az örökké tartó emelkedés nem lehetséges.

A hosszú távú befektetést keresők megrohamozták az ingatlanpiacot is, amely immár nagyon telítetté vált – így főként csak a speciális ingatlanok ígérnek érdemi hozamokat. Eközben sokan nem számolnak azzal, hogy a létesítmény-fenntartás mekkora szakértelmet igényelhet, s mennyi pluszterhet jelenthet, például a munkaerőhiány miatt.

Akkor mégis hol érdemes fialtatni a pénzt? Kockázat nélküli megoldás nyilván nem létezik, érdemes azonban megvizsgálni a jövőbe mutató lehetőségeket.

Saját napelempark, mint befektetés – hogy működik?

Az 500 kilowatt teljesítményűnél kisebb naperőművek létrehozása olyan magánbefektetők, vagy földtulajdonosok számára lehet alternatíva, akik hajlandóak évtizedes befektetésben gondolkodni és minimum 60 millió forintnyi megtakarításnak keresnek helyet – magyarázta Lugos Roland az Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Erős érv egy ilyen ügylet mellett a környezettudatosság: a beruházó olyan projektet létesíthet, amely évente 500 tonnányi szén-dioxid kibocsátástól mentesíti a Földet.

A konstrukció úgy fest, hogy a befektető létrehoz egy projekttársaságot, és megbíz egy tervező-kivitelező céget, amellyel a beruházást megvalósítja. A fejlesztésre banki hozzájárulást lehet igénybe venni, rendszerint 12-15 éves futamidőre.

Az ilyen projekt jellegű napelemparkok esetén körülbelül 200-220 millió forint értékű beruházásról van szó, amelyben a saját tőke átlagos mértéke 30-50 százalék között mozog. Néhány bank azonban – adósminősítéstől függően – akár 20-25 százalékos önerő mellett is finanszíroz. A pénzintézetek így általában 140-160 milliós hitelt adnak a projektekre.

A kész naperőmű évente körülbelül 20-22 millió forintnyi árbevételt termel, amely az első tíz év során arra elegendő, hogy a bankhitel tőketartozását visszafizessük. A rákövetkező tíz évben viszont már megtérül a befektető saját tőkéje, törleszthetőek a kamatok és ezen felül hozam is jelentkezik.

Vannak olyan bankok, amelyek 2 százalék körüli, vagy még kisebb kamattal finanszírozzák az ilyen beruházásokat: ha így számolunk, akkor összesen 14-15 millió forintot tehet ki az adósságszolgálat, a bevételből fennmaradó 7-8 millió forintból a működtetés és az adók költségeit levonva, éves szinten 4-5 milliós hozammal számolhatunk majd.

Szépen hangzik, de mi a biztosíték?

Az ilyen befektetések egyik nagy kockázatának rendszerint az áramár várható csökkenését róják fel – a megújulóenergia-ipar rohamos fejlődése miatt. A 500 kilowatt alatti, kis teljesítményű naperőműveknél ezt a rizikót azonban kizárják a kötelező átvételi rendszerek.

Magyarországon 2008 óta stabilan működik a Kötelező Átvételi Tarifa (KÁT) – rendszer, amelyet 2018-ban felváltanak a Megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer (Metár) pályázatai. Ennek keretében 17 évre szóló vállalást tesz az állam, hogy egy meghatározott egységáron kötelezően átveszi a megtermelt villamos-energiát, a Magyar Energia Hivatal határozata alapján.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az aktuális piaci árat, (amely hazánkban is tőzsdei árfolyam lesz hamarosan) az átvétel során az állam mindig kiegészíti egy támogatás-tartalommal, így lényegében fix bevételt biztosít. Amennyiben ezt a beígért tarifát a piaci meghaladja, az a termelőnél pluszbevételként jelentkezik majd.

Az Európai Bizottság a megújuló-energia rendszerek biztosítására egy rendelettel áll elő hamarosan, amely megtiltja a tagállamok kormányainak, hogy visszamenőleges jogalkotással anyagi károkat okozzanak ezekben a hosszú távú energetikai projektekben.

Buktató azért persze sok van

A napelempark-befektetés további előnye lehet egy szokásos ingatlanbefektetéssel szemben, hogy itt a biztos bevételt jelentő projekt kezelése nem a tőketulajdonos gondja, hanem a megbízott szakmai csapaté. A legfontosabb döntést azonban a projekt legelején kell meghozni: a beruházó kockára teszi a pénzét, amennyiben nem egy tapasztalt, megfelelő szakembergárdával bíró céget bíz meg.

Fontos tudatosítani, hogy hosszú távú beruházásról beszélünk, amely folyamatos karbantartást, mindennapos felügyeletet és kontrollt igényel a naperőműveknél – figyelmeztet Lugos Roland. Mindez halmozottan igaz, amennyiben a banki adósságszolgálat és a bevétel közti olló szűk, hiszen amennyiben a rendszer kikapcsol egy hónapra, akkor lehet, hogy a banki díjakat nem is tudja kifizetni a befektető.

A beruházás megkezdéséhez türelem szükséges, elsőként azért, mert a hálózati engedélyeztetés nagyon lassan zajlik. Érdemes azzal kalkulálni, hogy a naperőmű-projekt kivitelezésének átfutási ideje másfél év – a kezdetektől a bekapcsolásig. A projektfejlesztési időszak körülbelül három hónap.

Ezután két szinten folyik a projekt tervezése: a megépítéshez szükséges folyamatok menedzsmentje körülbelül újabb hat hónapot jelent, emellett zajlik a csatlakozási pont kiépítése, amely akár egy év is lehet. Ezután következik jó esetben maga az építés, amely átlagosan 2-3 hónap, de a gyakorlatban erre akár tíz nap is elegendő lehet.

Tapasztalat nélkül nem megy

Lugos szerint jól meg kell fontolni, hogy milyen partnercéget választunk, hogy a másik félnél megvan-e a kellő tapasztalat, illetve a műszaki tudás elegendő-e ahhoz, hogy rábízzuk a pénzünket. Fontos vizsgálni, hogy mennyi igazolható, átadott és működő referenciája van az adott cégnek. Emellett

szükség lehet egy ügyvédre is, hogy a szerződés megfelelő biztosítékokat – kötbéreket, határidőket és egyebeket – támasszon a vállalkozó felé.
Ez azért lényeges, mert a szektorban sok a félbemaradt, elakadt, vagy kezelhetetlenül eladósodott projekt. Sokan ott hibáznak, hogy elhamarkodják a kivitelezést és nem olyan partnercéget választanak, amely az ütemtervet precízen képes lenne tartani. Máskülönben komoly üzletági ismeret és rengeteg adminisztráció szükséges ahhoz, hogy végül a beruházó pénzt lásson a projektből. Azt lehet mondani, hogy legjobb esetben is a hálózat csatlakozási szerződés aláírásától számítva 8-10 hónapon belül érkezhet meg az első komolyabb bevétel.

A minőség sem mindegy – természetesen

Nem megkerülhető kérdés, hogy milyen napelemek lesznek felszerelve az új létesítményben. Nem szerencsés például olyan alapanyaggyártóra bízni a dolgot, amely két éve még nem is létezett.

Egy napelem különböző alkatrészekből, előre gyártott elemekből van összeszerelve, amelyeket a gyártók éppen aktuális árak és elérhetőségek alapján szereznek be. A cél a jó "receptúra" kialakítása, ahogyan a szakmában mondják. Az Optimum Solar például korábban – Kínától Németországig bezárólag – számos helyről rendelt már napelemet, ám a vállalatok jelentős része vagy nem bizonyult megfelelőnek, vagy kiderült róluk, hogy nem életképesek a piacon.

Hosszú idő után találtunk egy olyan német napelem-gyártó családi vállalkozást, amely a 80-as években kezdte működését és azóta soha nem volt sem garanciális problémájuk, sem büntetőperük – magyarázta Lugos Roland. Ez a gyártó komolyabb felelősséget vállal, mint a kínai, vagy német tőzsdén jegyzett vállalatok – például 20 év gyártói garanciát biztosít a szokásos tíz év helyett.

Mi előírjuk, hogy milyen alkatrészekből gyártsák le ezeket a paneleket, miközben a cég a szokásosnál jóval szigorúbb ellenőrzési struktúrán viszi át e termékeket – fűzte hozzá.

Mindez azonban csak az alap: saját szoftverre is szükség van, hogy az üzemeltető jobban nyomon tudja követni a meghibásodásokat. Mivel mind a közüzemi hálózaton, mind a szabadba kihelyezett napelemeknél rendszeresen vannak "incidensek", például a természeti elemek, vagy a por miatt. Ezért komoly felügyeleti rendszer is szükséges: például éjjel látó, illetve panelhőmérséklet-figyelő kamerák használatával.

Egy befektetés esetén azt is érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben valami probléma van, akkor az üzemeltető céget felelősségre lehessen vonni. Ilyen esetekre érdemes üzemszüneti biztosítást kötni és megfelelő üzemeltetői felelősségbiztosítást elvárni.

Az Optimum Solarról

Az Optimum Solar Kft.-t 2011-ben alapították energiahatékonysági projektek és minőségi napelemes rendszerek kivitelezése céljából – kifejezetten a naperőművekre és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokra specializálódva. A társaság működése során immár 20 naperőmű-rendszert tervezett, fejlesztett, kivitelezett és üzemeltet sikeresen. Jelenleg további 15 darab 0,5 MW-os erőmű kivitelezésén dolgoznak jövő tavaszi átadással, ebből 3 Sükösdön, 12 pedig Baja térségében valósul meg. Az Optimum Solar nem csak kivitelezőként, hanem beruházóként 4 darab kiserőművet létesít, melyek előkészítése folyamatban van.

A cikk első alkalommal a Napi.hu-n jelent meg. A Napi.hu az NRGreport partnere.

 

  Támogatott tartalom
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.