NRGreport
Menü

Nő a kiserőművek súlya a hazai áramtermelésben

Magyarország nettó villamosenergia-fogyasztása 2016-ban 1,23%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. most megjelent közös kiadványában.

2016-ban a bruttó villamosenergia-termelés 31 698 GWh volt, ami az előző évhez képest 4,79%-os növekedést jelent. Ezzel a hazai erőművek termelése az összes felhasználásból 71,38%-os részesedést ért el. A megtermelt villamos energia közel 85%-át nagyerőművekben állították elő, míg a kiserőművek részaránya 15% volt. Ugyanakkor az előző évhez képest a kiserőművekből előállított energia mennyisége csaknem 10%-kal növekedett.

A háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége 2016-ra meghaladta a 165 MW-ot, a beépített kapacitás 99%-a napelemekből állt. Az engedélyköteles és nem engedélyköteles naperőművek 2016. évi átlag kihasználása 13,9% volt.

2016-ban a termelt villamos energia 51%-a származott hasadóanyagokból, 18%-a szénből, míg 20%-a földgázból. A megújuló energiából és hulladékból előállított energia részaránya a villamosenergia-termelésen belül 9,35% volt. A nagyerőművek közül a Paksi Atomerőmű éves kihasználtsága 91,4%, a Mátrai Erőmű 72,1%, a Gönyűi Erőmű 40,3%. Az előző évhez viszonyítva a földgáztüzelésű erőművek kihasználtsága növekedett.

Míg a 2000-es évek elején a téli és nyári csúcsterhelés különbsége bőven meghaladta az 500 MW-ot, az utóbbi évek tendenciája azt mutatja, hogy a különbség néhány száz MW-ra csökkent, sőt a 2015-ös év folyamán a nyári csúcsérték meg is haladta a télit. 2016-ban ez nem fordult elő, a téli maximális rendszerterhelés 6749 MW volt, ami a nyári csúcsnál 6%-kal volt magasabb. Ezzel az értékkel – ami 4,5%-kal magasabb a 2015-ös értéknél – megdőlt az eddigi téli csúcsterhelés is.

A hazai villamosenergia-piac működési modellje és az országos energiafelhasználási mutatók mellett a kiadvány kitér többek között az erőművek főbb termelési adataira is. A villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása, illetve a hálózat térképes ábrázolása mellett az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői, valamint az EU-tagországok erőműveinek beépített teljesítőképessége is nyomon követhető. A kiadványban a háztartási méretű kiserőművek részletes adatai is megtalálhatóak, ami a naperőművek számának további növekedését mutatja. Újdonság, hogy a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége immáron több diagramon is tanulmányozható - olvasható a MEKH honlapján.
 

Forrás: NRGreport