NRGreport
Menü

Tovább zöldül Franciaország

2040-ig francia területeken teljesen leállítják az olaj- és földgáz-kitermelést a parlament döntése nyomán. Elmondjuk, miért szimbolikus a döntés.

A francia parlament törvénybe foglalta, hogy 2040-re betiltja az olaj- és a földgáz kitermelését. A határozat ellen szavazott a jobboldali Republikánus Párt, a baloldal tartózkodott. Igazából szimbolikus lépésről van szó, mivel Franciaország szénhidrogén szükségletének 99 százalékát behozatalból elégíti ki. A törvény értelmében nem adnak ki új engedélyt fosszilis energiahordozók kitermelésére, illetve nem hosszabítják meg azokat 2040 után, vagyis Franciaországban és a tengerentúli francia területeken is lezárják az olaj- és földgázkutakat. Franciaország évente 815 ezer tonna olajnak megfelelő szénhidrogént hoz felszínre, amennyit Szaúd-Arábia néhány óra alatt termel. 

Fotó: The Guardian

A szocialista képviselő, Delphine Batho azt mondta, abban reménykedik, hogy a törvényhozás lépését a nagy energiaipari társaságok is irányadónak tekintik, és követni fogják gyakorlatukban. Emmanuel Macron elnök pedig annak a reményének adott hangot, hogy Franciaország globális szinten vezető szerepet játszhat a fosszilis és nukleáris források megújulókkal való kiváltásában. Többek között ennek jegyében tiltják meg azt is, hogy 2040 után benzin- vagy dízelüzemű személyautókat forgalomba helyezhessenek az országban. (Jelenleg a franciákon kívül csak három másik országban született hasonló döntés - a szerk.) A kitermeléssel kapcsolatos tiltás a tengerentúlon a dél-amerikai Francia Guyanát érinti, ahol egyébként már 2011 óta tilos a palagáz kitermelése amúgy is - írta a The Guardian.

Forrás: The Guardian