NRGreport
Menü

Két és fél éves csúcson nyitotta az évet az olajár

Az északi-tengeri és líbiai ellátási zavarok, valamint az iráni kormányellenes tüntetések felfelé hajtották az olaj árát. Az év első kereskedési napján csaknem két és fél éves csúcson van a kőolaj világpiaci ára – írja a MarketWatch.

Az olajpiacon emelkedtek a jegyzések, az árakat alátámasztja az erős kínai kereslet és a készletek csökkenése, továbbá az OPEC és Oroszország termeléscsökkentési megállapodása. Szakértők szerint a fegyveres erőszakba torkolló iráni tüntetések ellenére Irán olajtermelése és exportja zavartalan. A fedezeti alapok további áremelkedésre számítanak, az áremelkedésre játszó határidős és opciós pozíciók összege több mint kilencszerese az áresésre spekuláló pozíciókénak.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára 30 centtel 60,40 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 40 centtel 66,80 dollárra ment föl. 2014 januárja óta először fordult elő, hogy mindkét minőség 60 dollár fölötti jegyzéssel kezdte az évet.

A Portfólió elemzésében úgy fogalmaz, hogy az árfolyam emelkedését a piaci szereplők szerint az iráni feszültségek mellett továbbra is támogatja a Kőolaj Exportáló-országok Szervezete (OPEC) és a többi olajország együttesen napi 1,8 millió hordós, ez év végéig tartó összehangolt kitermeléscsökkentési lépése.

A Brent tavaly 17 százalékkal, a WTI pedig 12 százalékkal drágult. Cikkünk megjelenésekor a WTI 60.2, a Brent 66.8 dolláron állt.

Forrás: MTI, MarketWatch, Portfolio