NRGreport
Menü

Egyre kevesebbet költenek kutatásra a nagy olajmultik

Az olajárak emelkedése ellenére a világ legnagyobb olajvállalatai egyre kevesebbet költenek - a vállalatok hosszú távú profitnövekedése szempontjából fontos - új lelőhelyek felderítésére, fejlesztésére. 

Az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell, a Total és a többi nagy olajmulti már ötödik éve folyamatosan csökkenti a kutatásra szánt összegeket – írja a Reutersre hivatkozva a CNBC.

Globálisan a kutatásra fordított összeg 2018-ban 37 milliárd dollár lehet, ami 7 százalékkal alacsonyabb az előző évhez képest és 60 százalékkal elmarad a 2014-ben a kutatásra költött összegtől.

Andrew Latham, a WoodMac elemzője állítja, hogy ez a csökkenés megtévesztő, mert ugyan a kutatásra költött összegek valóban csökkennek, azonban a cégek aktivitása koránt sem lassul. A vállalatok inkább a kevesebb befektetést igénylő, már alaposan felkutatott, ismert lelőhelyek fejlesztésére költenek.

A CNBC felhívja a figyelmet arra, hogy az elkövetkező időszakban az olajmultik figyelme Mexikó, Brazília és Guyana környékén, az elmúlt években felfedezett, nagy reményekkel kecsegtető tengeri lelőhelyekre összpontosulhat.

Forrás: CNBC