Vállalatok

Tengernyi gáz és Egyiptom nagy tervei

NRGreport | 2018.01.05. 12:03

Egy nemrég feltárt óriási gázmező, tenger alatti vezetékek és kikötőfejlesztés. Regionális gáz,-és kőolajipari logisztikai központ akar lenni Egyiptom.

Egyiptom az elmúlt időszakban a Szuezi-csatornán áthaladó hajók számára új üzemanyagtöltő állomásokat hozott létre, és bővítette finomító kapacitását – írja a Reuters. Decemberben egy két és fél kilométer hosszú kikötőt avattak fel a Szuezi-öbölben. Azt tervezik, hogy a meglévő regionális gázvezetékrendszerüket jelentősen kiterjesztik, és a Közel-Kelet tenger alatti gázmezőiről származó gázt Egyiptomban cseppfolyósítják.

Forrás: tekmormonitor.blogspot.hu

Az egyiptomi olajipari miniszter, Tarek El Molla nemrég azt nyilatkozta, hogy 2021-re Egyiptom regionális gáz,- és kőolajipari logisztikai központ lesz.

Egyiptom elnöke, Abdel Fattah al-Sisi 2017 végén Cipruson egy tenger alatti csővezeték építésről tárgyalt. A sziget melletti Aphrodité mezőről Egyiptomi cseppfolyósító üzemekbe szállítanák a gázt. A Reuters tudósítója megjegyzi, hogy az Aphrodité mezőt a jelenlegi gázárak mellett még nem érdemes Egyiptommal csővezetékkel összekötni, ahhoz újabb gázmezőket kellene feltárni a környéken.

Egyiptom nemrég Izraellel is tárgyalt. Az izraeli partoktól 150 km távolságra elhelyezkedő Tamar és Leviathan gázmezőket a Sínai-félszigetet elkerülő, tenger alatti vezetékkel kötnék össze az egyiptomi cseppfolyósító üzemekkel.

Egyiptom számára kedvező tény, hogy a közel-keleti gázmezőket a tenger mélysége miatt sokkal drágább lenne Olaszországgal, Görögországgal vagy Törökországgal összekapcsolni. Az is az ország regionális központi szerepét erősíti, hogy az olasz Eni 2017 decemberében megkezdte az egyiptomi partok közelében nemrég felfedezett Zohr mezőről kitermelni a gázt. A jelenlegi kutatások alapján úgy tűnik, hogy ez az 1500 méter mélyen elhelyezkedő mező a Földközi-tenger térségének legnagyobb gázlelőhelye.

  NRGreport
Címkék
#Eni   #gáz   #gázkitermelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.