NRGreport
Menü

Korallzátonyok az energetikában

Innováció | NRGreport | 2018-01-05 15:01

A tengeri hullámenergia-technológia továbbfejlesztésre 50 ezer euró támogatást kapott decemberben a spanyolországi Bilbaoban működő Arrecife Energy Systems.

Forrás: TidalEnergyToday

A vállalat olyan eszközt fejleszt, amely szimulálja a korallzátonyok természetes viselkedését és hatékonyságát a hullámenergia elnyelésében.

A technikai megoldásuk alapja olyan több sorban elhelyezett keresztáramú, pengés turbinákból áll, amelyek korallzátony-szerűen maximalizálják a hullámok energiáját.

Az EU támogatás része a nemrégiben bejelentett 9,65 millió eurós finanszírozásnak, amelyet 193 innovatív vállalkozás között osztanak szét a finanszírozási program 1. fázisában. Ebben a szakaszban a megvalósíthatósági tanulmányokat támogatják és üzleti coachingot biztosítanak a kiválasztott vállalatok számára.

A technológia jelenleg a technológiai készenléti szint (TRL) 6 alatt van, ami azt jelenti, hogy a készüléket 1:10 méretarányú, kicsinyített modell formájában a megfelelő környezetben már kipróbálták.

A kísérletek befejezése után a vállalat bemutatta azt a tervet, amely szerint 1018-ban akár a Biscay Marine Energy Platform (Bimep) vagy az Európai Tengeri Energia Központ (EMEC) keretében is megtervezheti és tesztelheti a nagyobb méretben megépített berendezéseket.

NRGreport | Forrás: TidalEnergyToday