NRGreport
Menü

Összeomlott az olajár egy fontos országban

2017 termelésnövekedése és az infrastruktúra hiánya miatt a kanadai olajárak december közepén összeomlottak - írja az Erste Market elemzője, Pletser Tamás. Az irányadó WSC (Western Canada Select) ár a november közepi 40-41 dollár/hordó szintről december közepére 30 dollárra esett. A csökkenő árakra a piac is azonnal reagált: a december 29-i Baker Hughes adat szerint a Kanadában használt fúróberendezések száma egy hét alatt 210-ről 136-ra csökkent. Úgy tűnik, Kanada messze nem tudja teljesíteni a tőle elvárt kőolaj termelés növekedést 2018-ban.

Észak-Amerika főolaj vezeték rendszere / Forrás: Desmog.ca

A kanadai olajárak december közepére összeomlottak. A fő oka ennek a drasztikus árzuhanásnak, hogy elégtelen az infrastruktúra, amely képes elszállítani a kőolajat a termelőterületekről a fő finomítói központokba. Az olajat – ami Kanada esetében részben olajpalát jelent vagy vezetéken vagy vasúton lehet elszállítani. Az előbbi esetében legalább két év kell, hogy az új vezetékjavaslatok – a Kinder Morgan vállalat Trans Mountin vezetékbővítése, a TransCanada sokat vitatott Keystone XL vezetéke vagy Enbridge 3-as vonala - megépüljenek. A vasúti szállítás pedig elérte kapacitásainak maximumát. A harmadik lehetőség – egy helyi nagyfinomító építése – pedig lekerült a napirendről.

Az összeomlás másik oka, hogy a kanadai olajtermelés kisebb-nagyobb megszakításokkal és visszaesésekkel már évek óta nő. Az IEA legfrissebb, december 14-i előrejelzésében arról írt, hogy Kanada 2017-es átlag 4.76 millió hordó/nap kőolajtermelése 2018-ra átlag 5.05 millió hordó/napra nő. Ez az olajtermelés alapvetően három forrásból táplálkozik: a hagyományos olajtermelés mellett komoly szerepe van az kátrány homoknak (tar sand) és a földgázból kivont nem-gáz likvid szénhidrogéneknek (NGL). Fontos kiemelni, hogy mintegy 1.6-1.8 millió hordó/nap kátrány homok kitermelési költsége magas és jelentősen függ a gázárak alakulásától. Ez a kitermelés és a hagyományos kitermelés egy része is nagyon érzékeny a kőolaj árak alakulására.

Forrás: Erste Market