NRGreport
Menü

Emelkedett az OPEC-országok kőolaj termelése

Az S&P Global Platts felmérése szerint a 14 OPEC-ország kőolajtermelése decemberben elérte a napi 32,4 millió hordót - írja a UPI. Ez napi 50 ezer hordóval több a novemberi adatokhoz képest. Az OPEC-vezető Szaud-Arábia a kvóta alatt 16,500 hordóval, naponta összesen 9,9 millió kőolajjal járult hozzá a világ kőolajtermeléséhez.

Az OPEC második legnagyobb termelője, Irak 4,41 millió hordó kőolajat termelt naponta, ez pedig az elmúlt három hónap legmagasabb értéke. Az ország déli részén fekvő kikötőváros, Bászra forgalma szintén megugrott, mert a korábbi harcokban megrongálódott Irak-Törökország kőolajvezetéken szünetel a szállítás, ezért az iraki olajexport eddiginél nagyobb része indul útnak most Bászrából.

Irán novemberben megkezdte a termelést a Dél-Yaran mezőn, ezért decemberben az ország napi kőolajtermelése 3,82 millió hordóra nőtt. Donald Trump, várhatóan a héten dönt arról, hogy a nemzetközi nyomás ellenére visszaállítja-e az Irán elleni szankciókat. Ha ezt megteszi, az olajár 70 dollárig is felmehet.

Ezzel szemben Venezuelában a kétezres évek eleje óta nem volt olyan alacsony (1,7 millió hordó/nap) a termelés, mint most. Mivel az ország válságban van, senki sem számít arra, hogy ez a mennyiség nőne a közeljövőben.

Január 21-én tartja ülését az OPEC-megállapodást felügyelő bizottság. Megfigyelők szerint a kitermelés visszafogása még a magasabb árak esetén is fennmaradhat.

Forrás: UPI