Fenntarthatóság

Florida nem adja az olajért a tengerpartját – megfúrták Trump tervét

NRGreport | 2018.01.11. 06:46

Öt nappal azután, hogy a Trump-adminisztráció bejelentette, ismét megnyitnák az Egyesült Államok tengeri területeit az olajbányászat előtt, máris visszavonulót fújt a Fehér Ház és közölték: a floridai vizek megnyitásának kérdése lekerült az asztalról.

Az eredeti elképzelés szerint 47 koncessziós területen indítanák meg a termelést. Ezek közül 19 az alaszkai vizeken, 7 a Csendes-óceánban, 12 a Mexikói-öbölben és 9 az Atlanti-óceánban van, egy alaszkai területet lett volna kivétel. A hír bejelentését követően gyakorlatilag a teljes Csendes-óceáni partszakasz államainak kormányzói Kalifornia, Oregon és Washington valamint Florida vezetője azonnal tiltakozását fejezte ki. Számukra – mint mondták – a környezetvédelmi szempontok, a strandok megóvása és a turizmus sokkal fontosabb az olajbányászatnál.

A floridaiak összefogtak

A szenátusba készülő, floridai republikánus kormányzónak Rick Scottnak nem a legjobbkor jött Trumpék bejelentése. A CNBC információi szerint nemrég ugyanis azzal kampányolt, hogy „számára elsődleges Florida természeti kincseinek a védelme”. A kormányzó ügyesen felismerte, hogy Floridában sokkal több szavazatot lehet bezsebelni a tiszta strandokkal, mint az olajfúrással, ezért gyorsan kampánytéma lett az ügyből. Pár nap alatt szinte az egész állam felsorakozott mellette. Nem volt nehéz érveket találniuk, hiszen a Deepwater Horizon 2010-ben történt, katasztrófális környezeti károkat okozó balesetére mindenki emlékszik. A Floridai Éttermek és Szállodák Szövetségének a vezetője elmondta: „ A Deepwater Horizon 2010-es balesete után a szállodáink és éttermeink már túl jól ismerik az olyan pusztító hatásokat, amelyeket egy olajfolt okozhat egy idegenforgalmilag fontos területen”.

A Deepwater Horizon balesetét követően olajszennyezett part

A 20 millió lakost számláló Floridában csaknem 1,3 millióan élnek a turizmusból. 2017-ben 100 millió látogató csaknem 82 milliárd dollárt költött az államban. Az adóbevételek tetemesek, turisták nélkül Florida gazdasága megroppanna. Mivel Trump megválasztását jelentős részben Floridának köszönheti, nem mehetett el szó nélkül a tiltakozás mellett. A helyszínen belügyminisztere, Ryan Zinke tárgyalt a kormányzóval.  Amikor az újságírók végül megkérdezték tőle, mitől változott meg a Trump-adminisztráció álláspontja Floridával kapcsolatban, a belügyminiszter határozottan csak annyit mondott: „Scott miatt”.

A harc folytatódik

A CNBC beszámolója szerint az olajipar képviselői nagyon elégedettek és az évtized egyik legjobb döntésének tartják a szövetségi vizek megnyitását. Ezzel egy időben több mint 60 különböző környezetvédelmi csoport közösen támadja a tervet, mondván az „súlyos és visszafordíthatatlan károkat fog okozni az óceánok és a part menti államok számára.” A történetnek tehát még koránt sincs vége. A környezetvédők és az olajvállalatok harca folytatódik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.