Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

A harc megkezdődött – nem minden autógyártónak jut akkumlátor alapanyag

NRGreport | 2018.01.12. 06:43

Korrupció, gyermekmunka, elszálló nyersanyagárak. Az autógyártóknak új kihívásokkal kell szembenézniük, ha az e-mobilitásban versenyben akarnak maradni. A BMW már Kongóba küldte a munkatársait, a Tesla pedig geológust foglalkoztat Új-Kaledóniában.

Amikor a BMW bemutatta az X3-as és a Mini elektromos változatát, az akkumlátorhoz szükséges 21 kilogramm kobalt ára 600 dollár volt. Másfél évvel később már 1700 dollárba került ugyanennyi kobalt, az ára pedig azóta is napról-napra emelkedik – írja elemzésében a Bloomberg.

A kobalt árának mozgása egy-egy autóipari bejelentést követően / Forrás: Bloomberg

Az autóparkjukat elektromosra cserélő gyártók mostanában szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az akkumlátorok egyik fő alapanyagát a kobaltot a világ legkorruptabb és legfejletlenebb országaiból kell beszerezniük. A BMW-nél, Markus Duesman beszerzési igazgató felel a lítiumionos akkumlátorok alapanyagainak, például a kobaltnak, nikkelnek, mangánnak a beszerzéséért. A Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy nagyon szemmel kell tartaniuk ezeket az alapanyagokat, mert a kínálat szűkös és gyakran kérdéses.

Kobalt bánya Kongóban

Az autógyártók az akkumlátorok alapanyagainak beszerzésével olyan ismeretlen területre tévedtek ahol – többek közt – a Glencore vagy a China Molybdenum bányavállalatok diktálják a feltételeket. A kobalt beszerzésekor kikerülhetetlen a Kongói Demokratikus Köztársaság. Az afrikai ország adja a világ kobalt termelésének 60 százalékát. Ezt a mennyiséget sokszor apró kis bányákból, gyermekmunkások, kézzel hozzák a felszínre, eközben ország minden területét átszövi a korrupció.

Ha a jelenleg forgalomban lévő autók mindegyikét Tesla Model X-re cserélnénk, csaknem 14 millió tonna kobaltra lenne szükség. Ez az eddig ismert kobaltmennyiség kétszerese. Ha egy valósághoz közelebb álló számot veszünk figyelembe és feltételezzük, hogy 2030-ra már 30 millió elektromos autó lesz az utakon, akkor a kobaltbányászatot meg kellene triplázni. George Heppel a CRU tanácsadója szerint nincs minden autógyártó számára elegendő kobalt, így csak azok a gyártók lesznek sikeresek, és csak azok tudják majd az e-autók folyamatos gyártását biztosítani, amelyek előre megvásárolják a fémet és ők adják el azt az akkumlátor gyártóknak.

Az új helyzet, új megoldásokat kíván. A Tesla például azért szerződtetett nemrég egy geológust, hogy vele felügyeltessék Új-Kaledóniában a nikkel-kobalt előállítását. A BMW ebben az évben már harmadszor küldi Kongóba a beszerzési csapatát, hogy előre bebiztosítsák maguknak az alapanyagokat. A német gyártó a nagy bányatársaságok mellett a kiskereskedelmi cégekkel is kénytelen üzletelni.

Az autógyártók évtizedek óta diktálnak a beszállítóknak. Most úgy tűnik fordult a kocka és nekik kell kő keményen alkalmazkodniuk.

  NRGreport
Címkék
#BMW   #elektromos autó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.