NRGreport
Menü

Ecuadorban egyre beljebb hatolnak a fúrásokkal a Yasuní Nemzeti Parkba

Az ecuadori állami olajvállalat, a Petroamazonas megkezdte annak a 97 kútnak a fúrását, amelyeket az Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT) projekt második fázisában terveztek.

A Tambococha-2 kút fúrása várhatóan nyolc napig tart. Az előzetes kutatások alapján 1800 méter mélyen, mintegy 287 millió hordós kőolajkészlet lehet. A környezetvédők tiltakoznak, vállalat állítja, hogy minimális hatással lesznek a természetvédelmi területre – írja a Guardian.

Az Ecolounge korábbi beszámolója szerint, Ecuador 2007-ben tett ígéretet az ENSZ-nek, hogy a park területén található olaj kitermelését nem fogja engedélyezni. Miután a latin-amerikai ország 2008-ban súlyosan eladósodott. 2010 őszén ultimátummal fordult a nemzetközi közösséghez, hogy az olaj értékének legalább a felét - akkori értéken számolva 3,3 milliárd dollárt - fizessék ki azért, hogy ne kezdje meg a kitermelést. Ez az ENSZ számára is előnyös lenne, mivel így Ecuador közel 410 millió tonna szén-dioxid kibocsátástól óvná meg a Föld légkörét, amely 4,36 milliárd dollár megtakarítást jelentene (ugyanis a CO2 kibocsátási kvóta akkori árfolyamán számolva 1 tonna széndioxid 10 dollárnak felelt meg). A felek végül 3,6 milliárd dollárnyi támogatásban állapodtak meg.

 

 

Az Amazonas esőerdőben található, lenyűgöző biodiverzitással rendelkező nemzeti parkot az UNESCO 1989-ben a Világörökség részévé nyilvánította, fenntartását és védelmét ez idáig az ENSZ klímavédelmi programon keresztül finanszírozták.

Forrás: Guardian