NRGreport
Menü

Három éves csúcson az olaj, a MOL ismét árat emel

A Brent árát az OPEC hatékonynak bizonyuló termeléskorlátozási megállapodása mellett a világgazdasági fellendülést kísérő keresletnövekedés erősíti.

Az olaj ára a hétfőn elért 2014-es csúcs után a keddi kereskedésben vegyesen alakult: a Brent 0,36 százalékkal hordónként 70,01 dollárra csökkent, a WTI pedig 0,31 százalékkal 64,50 dollárra emelkedett. Az olajár emelkedéséhez a dollár árfolyamának a csökkenése is hozzájárult.

Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára literenként 365, a gázolajé 375 forintra nő.

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,08 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,01 százalék csökkenéssel kezdte a keddi kereskedést. Londonban 0,02 százalék emelkedéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,18 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,14 százalék emelkedéssel kezdett. Madridban 0,12 százalékkal, Milánóban 0,11 százalékkal nyitott erősebben a tőzsdeindex.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: optimista hangulat várható a nemzetközi kereskedésben, a BÉT-en is emelkedésre számít. Mindezt azzal indokolta, hogy kedden már lesz kereskedés az amerikai részvénypiacokon a hétfői szünnap után, ezért vélhetően megélénkül majd a forgalom az európai és a magyar részvénypiacon is, mindez pedig az emelkedés irányába hathat. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában közölte: reggel iránykereső kereskedésre számít, mivel az amerikai piac csak délután fél négytől adhat útmutatást, amikor újra kinyit a hétfői szünet után. Kedvező a nemzetközi hangulat, de vélhetően megtorpan majd a rali a magyar részvénypiacon - tette hozzá. Az elemző szerint továbbra sem egységes a BÉT-en a vezető részvényárfolyamok mozgása. Az OTP a 11 000 forintos ellenállással küzd, egyelőre nem túl valószínű, hogy sikerül a szignifikáns kitörés. A Mol esetében még nem dőlt el a további irány, az emelkedéshez a 3075 forintos szintet kellene átlépnie. A Richter árfolyama jelenleg a 200 napos mozgóátlag alatt tartózkodik, és inkább csökkenésre lehet számítani a következő napokban. A Magyar Telekom piacán viszont kedvező vételi lehetőség adódhat egy kisebb negatív korrekció után - ismertette az elemző.

 

Forrás: MTI

NR címlapCímlap

A Tesla titka 2.

Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere | 2020-02-20 05:59
A Tesla titka 2.

bővebben »

Még több cikk »