NRGreport
Menü

Rekord mennyiségű új területen engedélyezik Norvégiában a fúrásokat

Norvégia minden eddigi rekordját megdöntötte azzal, hogy legutóbb egyszerre 75 új területre adott ki szénhidrogén-bányászati engedélyt.  Ezek közül 45 az Északi-tengeren, 22 a Norvég-tengeren és 8 a Barrents-tengeren található –írja a Reuters.

„Az engedélyek száma most volt a valaha legnagyobb, amit a Norvégia-körüli vizekre kiadtunk” – mondta Terje Soevikens, norvég energetikai miniszter. Az elmúlt évek költségcsökkentései és az olajárzuhanást megelőzően, kutatásra költött jelentős összegek alapozzák meg az elkövetkező öt évben Norviégia olaj,- és gáztermelését – írja az Oilprice.

A felderítetlen szénhidrogén-források közel kétharmada a Barents-tengeren található - áll a norvég kőolajipari hatóság (NPD) legutóbbi jelentésében.

Norvégia teljes olaj,- és gáztermelése 2017-ben egy negyedével nőtt. Az olajtermelés napi 1,56 millió hordóra esett vissza 2016-os 1,61 millió hordós értékről, ami 2 százalékos csökkenést jelent, főként a Goliat olajmezőn történt zavarok miatt.

A környezetvédők nyomására a norvég kormány is szorgalmazza, hogy az országban megvalósuló energetikai beruházások, környezetbarát módon valósuljanak meg.

Forrás: Reuters, Oilprice