NRGreport
Menü

A történelem egyik legnagyobb összeomlása az olajpiacon

Hatalmasat zuhant a venezuelai olajtermelés. A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező országban 30 éve hoztak utoljára annyi olajat felszínre mint tavaly decemberben. A visszaesés mértékéhez fogható ütemmel eddig két alkalommal - a Szovjetunió felbomlásakor, és a 2003-as iraki konfliktus idején - szembesülhettek a piaci szereplők. 

Kormányzati adatok szerint a decemberi olajtermelés mintegy 30 éves mélypontra zuhant, napi 1,62 millió hordó volt. Ez napi 216 ezer hordó, mintegy 12 százalék csökkenés a novemberi szinthez képest. Szakértők 1,75 millió hordó decemberi olajtermelésre számítottak. Most először fordult elő, hogy a tényleges termelés kisebb volt, mint ami a szakértők várakozásában szerepelt. Az MTI témában készült összefoglalója emlékeztetett arra is, hogy Manuel Quevedo venezuelai alelnök, aki egyben az olajipari minisztériumot is vezeti, a hét elején azt mondta, hogy az ország olajtermelése ismét közelít a napi 1,9 millió hordóhoz.   

Ilyen zuhanás még nem volt az olajpiacon

Ugyancsak pénteken közölt adat szerint a dél-amerikai ország tavalyi átlagos napi olajtermelése 2,072 millió hordó volt, ami csaknem napi 300 ezer hordó csökkenés a 2016. évi napi átlag 2,373 millió hordóhoz viszonyítva.

A friss statisztikákhoz az Oilprice.com összefoglalójában a Wall Street Journalra hivatkozva hozzátette azt is, hogy 2017-ben a venezuelai olajtermelés 649 millió hordóval csökkent, ami 29 százalékos szakadást jelent. Ezt közelítő összeomlásra egy év alatt Irakban 2003-as amerikai megszállás idején volt példa, illetve a Szovjetunió felbomlásakor, amikor az orosz olajtermelés 23 százalékkal zuhant.

A venezuelai kormány tervei szerint az idei átlagos olajtermelés napi 2,4 millió hordó fölötti lesz. A venezuelai alelnök a hét elején arról is beszélt, hogy  továbbra is érvényes az a hosszabb távú terv, amely szerint napi 6 millió hordóra növelik az olajtermelést, amit még a korábbi államfő, Hugo Chávez tűzött ki célul – emelte ki az MTI.

Romokban az ország

Szakértők szerint ehhez rengeteg pénzre, főleg külföldi forrásra lenne szüksége a már jelenleg is gyakorlatilag fizetésképtelen, 150 milliárd dolláros adósságot nyögő országnak.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tízedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét. A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.

Az országban tavaly 2600 százalék fölötti volt az infláció. Venezuela pénzügyi gondjait jól tükrözi, hogy január elején ismét nem rendezte hozamtartozását egyik kötvénye után és ezzel a venezuelai kormány és a PDVSA állami olajipari cég összesen már 1,28 milliárd dollár adósság kifizetésével maradt el.

A dél-amerikai országnak idén 9 milliárd dollár adósságot kell rendeznie, míg az devizatartaléka 9,770 milliárd dollár volt tavaly novemberben.

Forrás: MTI, Oilprice.com