Címlap

Sikerük áldozataivá váltak a kőolajtermelő országok

NRGreport | 2018.01.19. 14:37

Az Egyesült Államoknak jó esélye van arra, hogy Szaúd-Arábiát megelőzve a világ második legnagyobb olajkitermelőjévé váljon 2018-ban a Nemzetközi Energiaiügynökség (IEA) friss előrejelzése alapján.

Tavaly az USA napi termelése 9,9 millió hordó volt az IEA szerint, ami a legmagasabb érték az elmúlt 50 évben. A nem OPEC országok napi termelése 0,7 millió hordóval nőtt, miközben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország visszafogta kibocsátását. A trend a piaci szereplők várakozásai szerint az idén is folytatódik. Az USA robbanásszerú növekedése a kanadai és brazil bővüléssel várhatóan meghaladja majd azt a potenciálisan erőteljes csökkenést, ami Venezuelában és Mexikóban várható az idén.

Idő előtt feladhatják a megállapodást

A trendeket értékelve több piaci megfigyelő is hangot adott azon véleményének, hogy az OPEC és Oroszország az eredeti tervekkel ellentétben nem tartja majd fenn kitermeléskorlátozási intézkedéseit az év végéig.

A felek a hétvégén Omanban tekintik át az idei évre vonatkozó stratégiát. Egyre határozottabban nő azonban annak az esélye, hogy a megállapodás az év vége előtt lezárulhat – nyilatkozta a Bloombergnek Harry Tchilinguirian, a BNP Paribas SA árupiaci stratégája, aki a korábbi kilépés körüli viták megjelenését az OPEC júniusi ülésére várja.

Beelőzheti Szaúd-Arábiát az USA

Az OPEC tizenhárom tagállama és a kartellen kívüli tizenegy nagy olajkitermelő (köztük Oroszország) 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy az 2016. októberi szinthez képest 2017. január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést. A megállapodás fél évre szólt, de annak hatályát előbb tavaly májusban idén márciusig, majd az év végén 2018. végéig kitolták. A cél a túlkínálat mérséklése, a piaci egyensúly helyreálltásá, s ezen keresztül az áresés megállítása volt.

A megállapodás szigorú betartásának köszönhetően az olaj világpiaci ára tavaly szinte folyamatosan 50 dollár fölött volt. Az idén év elején 3 éves csúcsot döntött.

A szövetségbe tömörül kitermelők elérték céljukat, most azonban úgy tűnik, hogy saját sikereik áldozataivá válnak. A megállapodáshoz nem csatlakozó országok – élükön az Egyesült Államokkal – tavaly fokozták kitermelésüket. Ennek eredményeként a kartell és a csatlakozó országok kitermeléscsökkentése – továbbá egyes országokban, például Venezuelában az iparágat érintő problémák miatti visszaesések – ellenére az olajkitermelés tavaly bővült, s ez a trend az idén is folytatódik a várakozások szerint, aminek eredményeképp az IEA jelentése alapján 2018-ban Egyesült Államok kőolajtermelése meghaladhatja – a világ eddig második legnagyobb olajexportőre – Szaúd-Arábia kibocsátását, sőt megközelítheti a jelenlegi piacvezető Oroszország kitermelését is.

  NRGreport
Címkék
#kőolaj   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.