NRGreport
Menü

Folytatják az együttműködést az olajnagyhatalmak

A globális olajexportáló országok a 2018 végéig fennálló kitermeléskorlátozási intézkedésekről a második félévi készletek ismeretében döntenek majd. A piaci egyensúly visszaállítására az OPEC, Oroszország és néhány egyéb kitermelő ország között létrejött megállapodás kereteinek kitolása is felmerült a hétvégi Ománban megtartott miniszteri találkozón.

A globális olajexportáló országok együttműködésüket 2018 után is fenn kívánják tartani. A pontos keretekről egyelőre nincs döntés, de a készség a folytatásra megvan a felekben – nyilatkozta a Reutersnek Khalid al-Falih, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC), Oroszország és az együttműködő országok vasárnapi Ománi találkozóját követően. A CNBC témáról készült összefoglalójában kiemelte azt is, hogy ez az első alkalom, hogy Szaúd-Arábia nyilvánosan felvetette a 2018 után együttműködés lehetőségét.

Fennmarad a kitermelők közötti koordináció

A tavaly januárban indult, az olajkínálat mérséklésére irányuló megállapodást felügyelő vasárnapi miniszteri találkozó előtt Falih azt mondta, hogy az együttműködés kiterjesztése meggyőzné a világot a kitermelők közötti koordináció fennmaradásáról. Ez ugyanakkor már nem feltétlenül jelenti majd a kitermeléskorlátozás kitolását. Arról, hogy a jövőbeni együttműködés pontosan milyen mechanizmust jelentene egyelőre nem nyilatkoztak a felek.

Khalid al-Falih, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere

Falih hangsúlyozta, hogy a globális gazdaság erősödött, a kínálatcsökkentés – amelyből Szaúd-Arábia a legnagyobb terhet vállalta -  eredményes. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a gyártók még mindig keményen dolgoztak azért, hogy helyreállítsák a piac egészséges működését. "Szezonálisan alacsony keresleti időszak jön, figyelni kell, hogyan alakulnak majd a készletek a második félévben mielőtt bármiféle változtatást végrehajtunk a jelenlegi politikában” – emelte ki.

Megnyugodtak a piacok

A találkozóról nyilvánosságra kerülő hírek a megnyugvást hozhatnak az olajpiacon, ahol a múlt héten október óta legnagyobb heti esést regisztrálták: a hétfői, 3 éves csúcsot jelentő 70 dolláros hordónkénti ár után a Brent pénteken 69 dollár alá süllyedt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentéseinek publikálását követően. A szervezet az Egyesült Államok olajkitermelésének robbanásszerű növekedéséről számolt be, jelezve, hogy a trend folytatódására számít 2018-ban, ami eredményeként az USA megelőzheti Szaúd-Arábiát, amely jelenleg még a világ második legnagyobb kőolajexportőre. Piaci szereplők a jelentést értékelve felvetették annak lehetőségét, hogy az OPEC és szövetségesei esetlegesen idő előtt felfüggesztik kitermeléskorlátozásra vonatkozó megállapodásukat.

A hajnali kereskedési adatok egyelőre arra utalnak, hogy a piacok pozitívan fogadták a bejelentést: Brent jegyzése hétfőn reggel - közép-európai idő szerint 5 órakor - 68,89 dollár volt, ami 25 centtel, 0,4 százalékkal magasabb a pénteki zárásnál. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyers 63,61 dolláron indította a hetet, 24 centtel, vagy 0,4 százalékkal emelkedve.

Forrás: Bloomber, Reuters, CNBC