Vállalatok

Újabb kőolajipari kutatási-kitermelési engedélyeket nyert el a Mol Norvégiában

NRGreport | 2018.01.23. 11:47

Újabb három kőolajipari kutatási-kitermelési engedélyt nyert el a Mol Norvégiában, így már 20 tengeri kőolajmezőben van egy-egy engedélye, ezzel jelentősen erősítheti európai olajpiaci helyzetét.

A Mol a következő 5 évben 500 millió dollárt (130 milliárd forint) fordít kutatásra Norvégiában. Az elnyert kutatási licencek Norvégia partjainál több mint 750 millió hordó – többségében kőolajat tartalmazó – földtani vagyont rejtenek. Az újabb norvégiai engedélyekkel a Mol csoport kutatási portfóliója globálisan a duplájára nőtt.

Ahogy arról az NRGreport is beszámolt, Norvégia minden eddigi rekordját megdöntötte azzal, hogy legutóbb egyszerre 75 új területre adott ki szénhidrogén-bányászati engedélyt.  Ezek közül 45 az Északi-tengeren, 22 a Norvég-tengeren és 8 a Barrents-tengeren található.

Norvégia mint az egyik legnagyobb európai gázexportőr (az európai gázfelhasználás mintegy egyharmada származik az északi országból) a jövőben fontos szerepet játszhat Magyarország gázellátás-biztosításában is. "Korábban, 2016-ban már volt egy jó együttműködés a Statoillal. Szeretnénk, ha a jövőben is számolhatnánk a norvég gázzal mint a magyarországi gázellátás diverzifikációjának egyik újabb forrásával. Ehhez arra van szükség, hogy a közép-európai infrastruktúra a cseppfolyósított gázt is tudja fogadni és használni" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Megerősítette, hogy akár a lengyelországi  LNG-terminálok bővítésével, akár a horvátországi terminál megnyitásával, a norvég gázzal mint egy újabb forrással számolhat az ország. "Erre a norvég tárgyalópartnerek teljesen nyitottak voltak" – jelentette ki.

  NRGreport
Címkék
#kőolajkitermelés   #Mol   #Norvégia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.