NRGreport
Menü

Vegyesen mozog a kőolaj ára, csökkenti a Mol az üzemanyagok árát

Az olaj ára vegyesen alakult szerda reggel, a Brent 0,07 százalékkal, hordónként 69,91 dollárra csökkent, a WTI 0,09 százalékkal, 64,53 dollárra emelkedett. Az olajárak emelkedését az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők tavaly január óta tartó termeléskorlátozása támogatja, az amerikai kitermelés és nyersolajkészletek növekedése viszont fékezi.

Csökkentette bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. 

A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,08 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalék emelkedéssel kezdte a kereskedést. Londonban 0,10 százalék csökkenéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,07 százalék emelkedéssel a párizsi CAC-40 index pedig változatlanul kezdett. Madrid 0,07 százalék, Milánó 0,05 százalék csökkenéssel nyitott.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy vélhetően folytatódik a BUX-index emelkedése, így szerdán ismét új csúcsot érhet el. Emellett a blue chipek emelkedésére is számít. Továbbra is kedvező a nemzetközi hangulat és az elemző szerint a befektetők szeretik a közép-kelet-európai régiós pénzeszközöket. Az OTP látványos kitörése is ezzel magyarázható - tette hozzá. Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese kommentárjában közölte, hogy a nemzetközi hangulat az ázsiai indexek teljesítménye alapján reggel vegyesnek mondható. Felidézte, hogy kedden is folytatódott a lendületes emelkedés a BÉT-en, miután sikerült új történelmi csúcsra kapaszkodnia a BUX indexnek, és egyben az OTP árfolyamának. A bankpapír hosszabb távon elérheti a 12 000 forintot - mondta. Az elemző arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelentette be, hogy a Mol további 3 kutatási-kitermelési engedélyt nyert el Norvégiában, ezzel együtt 20 olajmezőben van engedélye. Az elnyert engedélyekkel a Mol kutatási portfóliója globálisan a duplájára nőtt. A miniszter szerint a Mol a következő 5 évben 500 millió dollárt fordít kutatásra Norvégiában. A Mol tavaly novemberi prezentációja alapján 2021-ig évente átlagosan 1000-1100 millió dolláros beruházást tervez, beleértve a kutatási tevékenységeket is.

Forrás: MTI