NRGreport
Menü

Fáradtság jelei a tőkepiacokon

Mérsékelt mozgásokkal indult a hét utolsó kereskedési napja az olajpiacon. A Brent olajfajtával az európai tőzsdék nyitásakor 70,40 dolláron kereskedtek, 0,03 százalékkal az előző napi zárás alatt. A WTI jegyzése ekkor 65,55 dolláron járt, ami 0,06 százalékos emelkedést jelent a csütörtök nap végi szinthez képest.

Vegyesen indult a kereskedés a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken az előző napi gyengülés után. A londoni FTSE-100 index 0,16 százalék emelkedést, a frankfurti DAX-30 mutató 0,03 százalék csökkenést, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalék növekedést jelzett a kereskedés első perceiben a csütörtöki záróértékéhez képest.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 40 431,65 ponton, csütörtöki záróértékén nyitott pénteken.

Nem volt egyértelmű irány Ázsiában

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a még nyitva tartó börzék ugyanakkor mind pluszban álltak. A tokiói tőzsde 0,25 százalék gyengüléssel, a tajpeji 0,17 százalék csökkenéssel, az ausztrál börze pedig 0,08 százalék mínuszban fejezte be a napot.  

A reggel hét órakor még nyitva tartó hongkongi börze fő mutatója 1,57 százalékos emelkedést, a sanghaji 0,56 százalékos növekedést, a szöuli pedig 0,32 százalékos erősödést jelzett.

Vegyes várakozások

A nap hátralévő részét illetően eltérő a piaci szereplők várakozása.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője iránykeresésre, stagnálásra, illetve enyhén negatív hangulatra számít a magyar tőzsdén. A szakértő szerint nem kizárt, hogy folytatódik a két napja tartó negatív korrekció. A Magyar Telekom alulteljesíthet, miután csütörtökön közölték, hogy Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot tartott a vállalatnál - jelezte. Hozzátette, az OTP-nél és a Molnál is érdemes figyelni, lesznek-e további eladók az előző napi profitrealizálás után.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint van esély pozitív fordulatra a hazai részvénypiacon az elmúlt két napban tapasztalt markáns negatív korrekció után. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is bizonytalan. A szakértő szerint a vezető részvények közül az OTP és a Mol árfolyamában is van esély némi emelkedésre, ugyanakkor szintén úgy látja, hogy a Magyar Telekom eladói nyomás alá kerülhet, miután a GVH előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott a vállalat székhelyén. A hatóság a versenyfelügyeleti eljárás során a Magyar Telekom és a Telenor között létrejött, a szélessávú szolgáltatások nyújtását biztosító hálózataikat és frekvenciáikat érintő együttműködését vizsgálja.

Forrás: MTI, Bloomberg