Szabályozás

Leállítja széntüzelésű erőműveit Franciaország

NRGreport | 2018.01.26. 15:18

Franciaország a globális éghajlatváltozás elleni küzdelem élvonalába kíván kerülni – mondta el a Világgazdasági Fórumon Davosban Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, hozzátéve – a világnak konkrét fellépésre és eredményekre van szüksége. Ennek érdekében Franciaország 2021-ig leállítja széntüzelésű erőműveit.

Franciaország energiaszerkezetét az atomenergia dominálja, a szén alig egy százalékot képvisel. Macron arra vállalt kötelezettséget, hogy a széntüzelésű erőműveket 2021-ig bezárják és – a tavalyi választási kampályában megadott időhöz képest egy évvel korábban – 2022-vel a széntermelést is megszüntetik.

Az Oil Price a témában készült összefoglalójában emlékeztetett arra is, hogy Franciaországban tavaly elfogadtak egy jogszabály arról is, hogy 2040 után az új olaj- és gázkutak nyitását is korlátozzák majd, bár ez a döntés szimbolikusnak értékelhető, hisz az ország köolaj- és földgázszükségletének 99 százalékát exportból biztostja.

Európa más országai is határidőt szabtak a széntermelés megszüntetésére. Az Egyesült Királyság kormánya októberben erősítette meg, hogy 2025-ig lépéseket tesz a Nagy-Britanniában működő kiaknázatlan széntermelő egységek bezárásának szabályozására.

Olaszország kormánya novemberben mutatott be egy új nemzeti energiastratégiát, amelynek célja, hogy 2025-ig a villamosenergia-termelésben fokozatosan megszüntessék a szén felhasználását, illetve jelentősen növeljék a megújúló energiaforrások részarányát.

  NRGreport
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.