Vállalatok

Mol-INA-ügy: még mindig politikai téma az INA üzembezárása

NRGreport | 2018.01.29. 15:06

Továbbra is kiemelt helyen szerepelnek a horvátországi politikai közbeszédben az INA körüli fejlemények; legutóbb az ellenzéki Híd Függetlenek Listájának (Híd) elnöke, Bozo Petrov azt nyilatkozta, hogy az olajvállalat nem pusztán üzleti döntést hozott, amikor a sziszeki katalitikus krakkoló üzem bezárásáról határozott – írja a Portfolio.

Petrov szerint a kormány állításával szemben a döntés "számos úton befolyásolja a horvát nemzeti érdekeket". "Az energiafüggetlenséget minden formában biztosítanunk kell, mert nem tudjuk, mi történhet egy nap. Ha tétlenségünkkel leromboljuk az energiaágazatot, akkor azt nem lehet egyszerű üzleti döntésnek hívni, hanem sokkal inkább a nemzeti érdekek elárulásának" – idézte őt a Hina hírügynökség.

Az INA tíz nappal ezelőtt közölte, hogy bezárná egyik sziszeki üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne, a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítása és veszteségének csökkentése érdekében.

Petrov szerint az INA jelenlegi helyzete fenntarthatatlan. A párt támogatja a Mol-részesedés kivásárlásáról szóló üzleti modellt, azonban annak az államadósság emelkedése nélkül kell megvalósulni – mondta a pártvezető, aki szerint a Rosznyefty az INA partnere lehet közös együttműködési projektekben.

A magyar kormány nem zárkózik el a horvát visszavásárlási tervektől. Magyarország szeretné minél előbb méltányos módon maga mögött tudni ezt a problémát, és az a méltányos, ha az INA-t a horvátok "visszakapják" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök november végén.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

  NRGreport
Címkék
#INA   #Mol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.