Trading

Nőtt az amerikai olajfúrótornyok száma

NRGreport | 2018.01.30. 08:18

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a dollár erősödésének és az amerikai olajfúrótornyok száma növekedésének következményeként. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,72 százalékos veszteségben, 68,70 dolláron, a márciusi szállítású WTI 1,07 százalékos mínuszban, 64,86 dolláron forgott reggel háromnegyed nyolc körül.

 A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,64 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,75 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,51 százalékos mínuszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,53 százalékos veszteségben indította a kereskedést. Az eurót 1,2341 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor, napi szinten 0,33 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz. Ez az árfolyam jóval alatta áll a múlt hét csütörtökön 1,2538 dolláron elért több mint hároméves csúcsnak.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 8,12 pontos csökkenéssel, 40 492 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,02 százalékkal gyengült.

Kiss Mónika az MTI-nek eljutatott kommentárjában kifejtette, hogy a Richter hétfői gyengülése további korrekcióra utal, ráadásul az Európában uralkodó részvénypiaci hangulat is inkább negatív, emiatt a BUX-index csökkenésére számít. Arról is beszámolt, hogy délután tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemző szerint módosítás nem várható, ugyanakkor megjegyezte, hogy értékelhetik a január 1-én, újonnan bevezetett nemkonvencionális jegybanki eszközök eddigi tapasztalatait. A közleményben sem vár érdemi módosítást, azonban úgy vélte, érdemes figyelni, hogy az inflációs célszint tartós elérésének várható időpontja változatlanul marad-e, jelen állás szerint 2019 közepére várja a jegybank.

  NRGreport
Címkék
#BUX   #DAX   #olajár   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.