NRGreport
Menü

Civilek vizsgálódtak Pakson

A helyszínen tájékozódtak a Paksi Atomerőmű földrengés-biztonságosságáról a létesítmény környékén fekvő településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Ellenőrző Bizottságának (EB) tagjai.

A TEIT EB, mint a társadalom egészét is képviselő civil szervezet időről időre felkeresi a Paksi Atomerőmű üzemi területét, hogy az ott folyó tevékenységről személyes tapasztalatokat és információkat szerezve közvetlenül informálhassa a Paks 30 kilométeres körzetében élő települések lakóit és a magyar közvéleményt.

„Nagyon jól teljesít a négy paksi blokk, ami a megbízható technológia mellett egyrészt a folyamatos innovációnak, másrészt – és talán ez a legfontosabb – a biztonságtudatos, elkötelezett, magasan képzett szakembergárdának köszönhető” – idézte a szervezet témában kiadott közleménye Hamvas István vezérigazgatót. 

Ez a speciális, az országban lényegében egyedülálló biztonsági kultúra az, ami nélkül a rekordteljesítmény elképzelhetetlen, mert ez elengedhetetlen egy atomerőmű működéséhez – fejtette ki a szakember. A sajtóban mostanság gyakran tárgyalt olyan természetes folyamatokkal, mint a süllyedés kérdése, illetve a földrengés-biztonságosság már az erőmű indulása óta foglalkoznak és ellenőrzik azokat – tette hozzá. A kilencvenes években olyan földrengés elleni megerősítéseket kapott az atomerőmű, amely a mai kor elvárásainak is maradéktalanul megfelel, és ezt számos hazai és nemzetközi vizsgálat, így a fukusimai atomerőmű-baleset után végrehajtott „stressz-teszt” is igazolta. A főbb épületek süllyedését pedig – ami erős összefüggést mutat a szomszédunkban lévő Duna vízszintjének változásával – egy 130 pontból álló mérőrendszerrel felügyelik.

„A süllyedés mértéke, illetve annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját, nincs szükség semmiféle beavatkozásra. A civil szervezetek rendszeresen érdeklődnek a nálunk zajló események iránt – mi pedig szívesen megmutatjuk, mi történik nálunk. A Paksi Atomerőmű szigorúan szabályozott, a legkorszerűbb tudományos ismeretek alapján végzett tevékenységét bárki megismerheti, aki felkeres minket” – mondta a kiadott dokumentum szerint Hamvas István vezérigazgató.

Forrás: NRGReport