NRGreport
Menü

Zuhant a támogatás iránti igény

Drasztikusan visszaesett tavaly azon vállalkozások száma, amelyek a megújuló alapú energiatermelésükhöz kértek támogatást. A kérelmek szinte kizárólag napelemes erőművekre vonatkoztak.

Tavaly körülbelül tizedannyi (összesen 264) támogatási kérelem érkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz megújuló alapú energiatermelés támogatására, mint az előző évben, és ezek jóval kisebb kapacitást is képviseltek – tudta meg a Világgazdaság.

A hatalmas zuhanás egyik oka a lapban közöltek szerint a rendkívül magas bázis volt. Az igénylési rohamot egy évvel korábban az váltotta ki, hogy csak 2016. de­cember 31-ig lehetett kérelmezni a 2016 végéig hatályos támogatási formára, a KÁT-ra való jogosultságot, de a már kiosztott jogosultságok tovább élnek. A KÁT helyett 2017. január 1-jétől hatályos Metár sokkal szigorúbb.

A hivatal a 2017-ben megcsappant érdeklődés – pontosabban a kérelmek 2016 végére történő előrehozatalának – további lehetséges magyarázataként jelezte továbbá, hogy korlátos lett a támogatási kassza. Évente egymilliárd forint új támogatás osztható ki a 0,5 megawatt alatti új erőműveknek (ez a KÁT-nak a Metárban, más feltételek melletti folytatása), 500 millió forint az 1 megawatt alatti új erőműveknek, pályázaton pedig további 1 milliárd forint, szintén új támogatásként.

Forrás: Világgazdaság