NRGreport
Menü

Az egész visegrádi csoport energiabiztonságát javítja majd egy új gázvezeték

Az egész visegrádi csoport  energiabiztonságára pozitív hatással lesz az az új, a magyar gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor között építendő vezeték, amelyet a múlt héten hagyott jóvá a kormány - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter, aki Magyarország új, integrált külképviseleti épületének átadása alkalmából látogatott Pozsonyba, elmondta: az egyeztetésen szó esett Közép-Európa energiabiztonságát érintő kérdésekről is. A magyar külügyminiszter tájékoztatta szlovák tárgyalópartnerét arról, hogy miután két magyar vállalat lekötötte a jövendőbeli román-magyar gázvezeték kapacitását - és ezzel hosszú távon lehetőség nyílt arra, hogy az amerikaiak által a Fekete-tengeren kitermelt földgázt Magyarországra importálják - a magyar kormány úgy döntött, hogy megépítik a magyarországi gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor közti hiányzó vezetéket.         

Kifejtette: a mintegy száz kilométer hosszúságú - Vecsés és Városföld között megépítendő - vezeték megépítésével létrejön az észak-déli irányú energiafolyosó, amely széleskörű lehetőséget nyit a gáz beszerzési formáinak diverzifikálására és arra is, hogy a fekete-tengeri gáz Szlovákiába is eljusson.

A gázvezeték megépítéséről a magyar kormány által a múlt héten hozott döntés hosszú távon pozitív hatást fog gyakorolni Magyarország, Szlovákia és az egész visegrádi csoport energiabiztonságára is - mondta Szijjártó Péter. A beruházás jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: ma Magyarország 8,5 milliárd köbméter gázt importál évente orosz forrásból, az új vezeték maximális éves kapacitása pedig 4,4 milliárd köbméter lesz.

Forrás: MTI