NRGreport
Menü

Nőtt az amerikai termelés, enyhén csökken a Brent és a WTI ára

A világkereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken az amerikai kitermelés növekedése miatt. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,09 százalékos veszteségben, 65,45 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 0,21 százalékos mínuszban, 61,66 dolláron forgott reggel háromnegyed nyolc körül.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,39 pontos emelkedéssel, 39 699,49 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest minimálisan erősödött.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen elemzője elmondta: oldalazás várható a BÉT-en és így a vezető részvényeknél is. Nem számít érdemi elmozdulásra a magyar részvénypiacon - tette hozzá. Az elemző szerint a BUX-index a nemzetközi trendeknek megfelelően mozog majd. Ballai Zoltán a várható nemzetközi adatok közül kiemelte a délután 14:30-kor érkező amerikai munkanélküliségi adatot, amelyre szerinte figyelni fognak a befektetők. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárja szerint csapongó kereskedés jellemezheti a magyar tőzsdét nyitáskor, ahogy a nemzetközi piacok sem találják az irányt a néhány napja lezajlott nagyobb negatív korrekciót követően.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az irányadó indexek a csütörtöki kereskedésben. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,17 százalékos pluszban zárt, főleg a pénzügyi, az autógyártó és a feldolgozóipari vállalatok drágultak. A dél-koreai Kospi 0,64 százalékos nyereségben fejezte be a napot, a nagy technológiai cégeknek köszönhetően, amelyek közül a Samsung Electronics 1 százalékkal, az SK Hynix pedig közel 4 százalékkal drágult. A vezető sanghaji index 1,42 százalékos veszteségben zárt, a hongkongi Hang Seng viszont 0,15 százalékos pluszban állt a zárás előtt.

Forrás: MTI, Reuters