Hír

Stratégiai olajkészleteinek eladásából jutna pénzhez az USA

NRGreport | 2018.02.09. 14:24

Az USA készen áll arra, hogy eladja a sürgősségi olajkészletének felét költségvetés helyzetének stabilizálása érdekében.

A kongresszus mindkét háza támogatja a Bloomberg információi szerint azt a megállapodást, amely szerint 100 millió hordó olajat értékesítsenek a tartalékból a 2027-es pénzügyi év végéig. A korábban jóváhagyott döntésekkel együtt összesen 45 százalékkal, 303 millió hordóra mérséklődne ezzel a készlet. "Ez a legnagyobb nem vészhelyzeti értékesítés az amerikai történelemben" – mondta Kevin Book, a ClearView Energy Partners ügyvezető igazgatója Bloombergnek. "Gyakorlatilag a biztonsági háló felszámolását jelenti" – tette hozzá.

700 millió hordós tartalék

A jelenlegi olajárak (60 dollár hordónként) 100 millió hordó eladása 6 milliárd dollárt jelenthetne. Nem lehet azonban pontosan becsülni a várható bevételt az olajárak ingadozása miatt.

A készletet Mexikói-öböl partvidékén földalatti barlangok és tároló tartályok hálózatában tartják, amely kapacitása 700 millió hordó. Ez a világ legnagyobb vészhelyzeti kőolajtárolója. Az 1970-es években alakították ki az arab olaj embargó után, de az elmúlt időszakban a kongresszus mentőmellény-bankjává vált. Az innen értékesített 25 millió hordó eladásából finanszíroztak például 2015-ben egy orvosi kutatási csomagot, 66 millió hordót pedig a közlekedési jogszabályok 2016-os változásával összefüggő kiadásokra fordítottak. A tartalékból sürgősségi felhasználásra Katrina hurrikán (2005) után, a líbiai olajkitermelés 2011-es leállásakor volt példa, illetve tavaly, amikor Harvey hurrikán pusztítását követően Texasban és Louisianában nem volt elegendő nyersanyag.  

Ismét leálltak a kormányhivatalok

Csütörtök éjjel néhány órára leállt az amerikai kormányzat működése, mert nem sikerült az új költségvetést megszavazni. Helyi idő szerint pénteken kora reggel azonban az amerikai szenátus majd pedig a képviselőház is megszavazta a kormányhivatalok működésének finanszírozásáról szóló kétpárti költségvetési megállapodást, benne egy hathetes áthidaló finanszírozási törvénnyel és a kiadási felső határ két évre szóló megnövelésével. 

  NRGreport
Címkék
#kőolaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.