NRGreport
Menü

Emelkedik az olajár, nyugodtabbak a piacok

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett hétfő reggel. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,05 százalékos nyereségben, 63,45 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,22 százalékos pluszban, 59,52 dolláron forgott nyolc óra körül.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 38 320,32 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest nem változott.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte: a Richter pénteken több mint 6 százalékos eséssel reagált a méhmióma kezelésére szolgáló gyógyszerével kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, és a hétfőn hajnalban közzétett gyorsjelentés sem nyújt kifejezett támaszt. A szakértő szerint technikai szempontból a 6200 forintos támasz "letörésével" további csökkenés előtt nyílik meg a tér a Richter árfolyamgrafikonján, a következő fontosabb megálló 5800 forintnál lehet. Az elemző kommentárja szerint a múlt héten jelentős és nagyon gyors negatív korrekció rázta meg a részvénypiacokat, de relatív értelemben a magyar index nem szerepelt rosszul, összehasonlítva a nyugat-európai és a tengerentúli mozgásokkal. Középtávon a vezető részvények közül az OTP grafikonján még nem sérült a 11 000 forintos támasz, a Mol azonban meghatározó szint alá került, így alapvetően negatív a hosszabb előrejelzési horizonton a kép. A Magyar Telekom egy viszonylag hosszú csökkenő hullámot követően támaszról fordult, a pozitív korrekció folytatódhat a következő napokban is - fogalmazott a szakértő. A héten már nem érkezik piacmozgató vállalati magyar gyorsjelentés, a piac az MSCI-index átsúlyozási bejelentésre, a friss havi inflációs adatra, majd 2017 utolsó negyedévének GDP adatára figyelhet - jelezte Kiss Mónika.

A befektetők kockázatvállalási kedvét fékezi, hogy az Egyesült Államokban szerdán teszik közzé a januári inflációs adatokat, amelyek alakulása jelentős hatást gyakorol az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikai döntéseire. Elemzők arra számítanak, hogy éves összevetésben 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a maginfláció 1,7 százalékra rúgott. Ha a tényadatok összhangban lesznek a várakozásokkal vagy kissé alatta maradnak, az nagy megnyugvást hozhat, a magasabb értékek viszont még jobban megrémíthetik a befektetőket, ami a kötvényhozamok emelkedéséhez és a részvényárfolyamok heves ingadozásához vezethetnek. Aziz Sunderji, a Barclays befektetési bank egyik közgazdásza azonban úgy látja, hogy a múlt heti piaci pánikot is kiváltó inflációs félelmek átmenetinek bizonyulnak. A munkaerőpiac feszítettsége felfelé nyomja a béreket, de a technológiák fejlődése, az automatizáció és a globalizáció fontos erők, amely ellentétes irányú hatást gyakorolnak - mutatott rá a közgazdász, aki szerint az utóbbi héten tapasztalt felfordulás csak hepehupa volt az úton, és nem irányváltást jelzett.
 

Forrás: MTI