Innováció

Lefényképeztek egy szabad szemmel látható atomot

NRGreport | 2018.02.15. 13:03

Megnyerte az angliai Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa (Physical Sciences Research Council, EPSRC) 2017-es fotópályázatát ez a kép:

Fotó: David Nadlinger / University of Oxford / EPSRC

David Nadlinger, az oxfordi egyetem fizikusának fotóján egy ioncsapdába ejtett, pozitív töltésű stronciumatom (azaz annak kationja) látható: az a halványkék pont, ott, a kép közepén, a két ceruzaszerű hegyben végződő fémrúd közti szűk fekete térben. 

A 38-as rendszámú alkáliföldfém egyetlen atomja elektronjától megfosztva lebeg csaknem mozdulatlanul, csapdába ejtve a két fémelektróda által létrehozott elektromágneses térben. A kísérlethez használt vákuumkamrában a két tűhegy közti távolság körülbelül két milliméter.

A szabad szemmel nem látható, pozitív töltésű alkáliföldfém részecskét kék-ibolya lézerrel világította meg a kísérlet során Nadlinger. A stronciumion a fotonok egy részét elnyelte, majd kisugározta, azaz világítani kezdett. Mindezt olyan intenzitással és sebességgel tette, hogy egy közönséges, kereskedelmi forgalomban kapható digitális kamerával is le lehetett fényképezni – írja az Index az epsrc-re hivatkozva.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.