Hír

A palagáz termelők segíthetnek a lítium globális hiányának megoldásában

NRGreport | 2018.02.19. 13:03

A Texas University of Austin és a Monash Egyetem kutatói felfedeztek egy új, hatékony módszert a lítium és egyéb fémek, ásványi anyagok vízből való kivonására.

A módszer lényege a biológiai sejtmembránok ionszelektációs képességében van. A folyamat során különválasztódnak a fémek ionjai, így könnyen kivonható akár a lítium is a jelentős lítium tartalmú bányászati zagyvizekből.

A kísérletek egyenlőre laboratóriumi fázisban vannak, azonban az eredmények roppant ígéretesek – írja az Oilprice. A szerző hozzáteszi: a módszerre Texasban új iparág épülhet, hiszen a Barnett és az Eagle Ford palaolaj mezőn minden egyes termelőhelyén hetente csaknem 300 ezer gallon, azaz 1100 köbméter magas lítium tartalmú zagyiszap képződik. Ha a repesztéshez használt vizet újrahasznosítanák, akkor jelentős új lítium forrásokat lehetne bekapcsolni a nemzetközi kereskedelembe.

A lítium az elektromos autókban használt akkumlátorok egyik fő összetevője.  2010 óta a lítium világpiaci ára több mint 10 százalékkal emelkedett.

  NRGreport
Címkék
#lítium   #palaolaj-termelés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.