NRGreport
Menü

Növekedni fog a világ olajkereslete és az OPEC termelése

A Brent nyersolaj ára 0,20 százalékkal hordónként 65,67 dollárra a WTI nyersolajé 0,26 százalékkal 62,73 dollárra emelkedett. A nemzetközi energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint a világ olajkereslete az elkövetkező öt évben növekedni fog, míg az OPEC olajtermelése is, bár kisebb mértékben.

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,69 százalék, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,98 százalék nyereséggel kezdte a keddi kereskedést. Londonban 0,77 százalék emelkedéssel nyitott az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,19 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,68 százalékkal erősödött kezdéskor.

Bukta Gábor, az Equilor elemzője a kommentárjában kifejtette, hogy a BUX az európai trendekhez igazodva enyhe pluszban nyithat kedden. Hozzátette, hogy a tavalyi utolsó negyedév GDP-adatáról szóló második becslés érdemben valószínűleg nem fogja befolyásolni a kereskedést. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy az európai tőzsdék kedvező hangulata befolyásolhatja a BÉT forgalmát, közepes mértékű - nagyjából 0,5 és 1 százalék közötti - erősödés várható kedden. A Mol tovább erősödhet, az OTP kis mértékben emelkedhet és érkezhetnek napközben olyan hírek, amelyek befolyásolhatják a Richter árfolyamát - tette hozzá. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,07 pontos csökkenéssel, 37 116,59 ponton nyitott kedden.A hétfői záró értékéhez képest 0,01 százalékkal gyengült.

Forrás: MTI