NRGreport
Menü

Emelkedik az olaj ára, az EKB-ra vár a piac

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,17 százalékos pluszban, 64,45 dolláron, a WTI pedig 0,20 százalékos nyereségben, 61,27 dolláron forgott.

A kedvező amerikai tőzsdei hangulat a magyar kereskedésre is hatással lehet csütörtökön, ezért a BUX folytathatja az kommentárjában Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A szakértő szerint a csütörtöki kereskedésben a 39 200 pontos szint jelentheti az első technikai ellenállást a BUX-ban. Kiemelte, hogy a Wiener Börse szerdán közölt negyedéves index-átsúlyozási döntése nem tartalmazott változást a vezető magyar részvényeket illetően. A kisebb papírok közül kikerült az Állami Nyomda, az FHB és a Graphisoft, helyüket a Konzum vette át. Az új indexsúlyok a március 14-i kereskedési nap zárását követően lesznek érvényesek az indexben. 

 Az EKB kormányzótanácsa szokásos ülését tartja és dönt a monetáris politika alakításáról, a döntéseket délután háromnegyed kettőkor jelentik be, majd Mario Draghi elnök sajtótájékoztatót tart. Elemzők arra számítanak, hogy óvatos hangnemet üt meg Draghi tekintettel a gazdasági bizonytalanságok közelmúltbeli megjelenésére, és nemigen szolgál komoly fogódzókkal az EKB masszív kötvényvásárlási programjának jövőjéről.

Erős lesz a csütörtök a vállalati hírek szempontjából is. Egy sor nagyvállalat - köztük Németországban a Merck gyógyszergyártó, a Continental gépjármű gumiabroncs gyártó és autóipari alkatrész beszállító vállalat, a Hugo Boss divatkonszern, Nagy-Britanniában a John Lewis áruházlánc, a Co-Operative Bank pénzintézet, az Aviva biztosító, a G4S vagyonvédelmi vállalat és a Domino's pizzéria lánc, Franciaországban az Engie energetikai vállalat és a Casino kiskereskedelmi hálózat, Hollandiában pedig az Akzonobel festékgyártó - hozza nyilvánosságra gyorsjelentését. 

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin emelkedtek az irányadó indexek csütörtökön. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,55 százalékos, a dél-koreai Kospi 1,30 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,69 százalékos pluszban zárt. A vezető sanghaji index 0,54 százalékos nyereségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 1,70 százalékos pluszban állt a zárás előtt.
 

Forrás: MTI