NRGreport
Menü

Szaúd-Arábia növeli benzin és dízel exportját

Szaúd-Arábia dízel és benzin exportja idén januárban rekordmagasságba szökkent.  Az év első hónapjában 27 százalékkal nőttek a királyság dízel-, benzin- és egyéb tüzelőanyag-szállításai, összesen napi 1,912 millió hordóra – írja az Oilprice a Joint Organisations Data Initiative adataira hivatkozva.

A szaúdi nyersolajszállítások eközben az OPEC-kvóta alatt maradtak. A kőolaj- és finomított olajtermékek összesített exportadata januárban napi 9,082 millió hordó volt, ami 2016 decembere óta a legmagasabb érték.

A szaúdi olajminisztérium közleménye szerint Szaúd-Arábia áprilisban napi 7 millió hordó alá fogja szorítani az olajtermelését, hogy csökkentse a globális kínálatot, ezzel pedig ellensúlyozza az olaj árának csökkenését. Márciusban Szaúd-Arábia már kötelezettséget vállalt napi 100 ezer hordós csökkentésre, annak érdekében, hogy mérsékelje az olajpiac volatilitást.

A szaúdi energiaügyi minisztérium közleménye szerint az ország továbbra is elkötelezett a 2018-ig megújított, OPEC termeléscsökkentési megállapodás betartására.

Ezzel párhuzamosan az amerikai olajtermelés folyamatosan nő. Egy EIA jelentés szerint 2020-ig az amerikai palaolaj termelők elégíthetik ki a globális olajkereslet 80%-át, míg a maradék 20%-on Kanada, Brazília és Norvégia osztozhat, gyakorlatilag teljesen kiszorítva az OPEC termelőket a többletkereslet által létrehozott piacból. Sőt, az OPEC önkéntes termeléscsökkentése hozta létre ezt a rést, amibe benyomulhatnak az amerikai termelők. Erről korábban itt számolt be az NRGreport.

Forrás: Oilprice