NRGreport
Menü

Emelkedik az olajár, az amerikai jegybankra várnak a piacok

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Felfelé hajtja az árakat a közel-keleti feszültség éleződése és az egészséges kereslet, jóllehet az amerikai kitermelés emelkedése ellenkező irányba hat. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,24 százalékos pluszban, 67,58 dolláron, a WTI pedig 0,20 százalékos nyereségben, 63,37 dolláron forgott. 

Enyhe emelkedésre, stagnálásra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén a piaci szakértők. Bukta Gábor, az Equilor elemzője a kommentárjában kifejtette, hogy a befektetők kivárhatnak Nyugat-Európában és Magyarországon is, mivel a nap folyamán tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Ugyanakkor némileg tovább emelkedhet a BUX a hétfői nagy esést követően, vállalati hírek hiányában a blue chipeknél a technikai szintek kerülhetnek előtérbe. Közölte: az OTP Bank szerda hajnalban tette közzé a közgyűlési tervezetét. A várakozásoknak és a korábbi kommunikációnak megfelelő mértékben emelkedhet idén az osztalék mértéke, miután a bank igazgatósága 219 forintos részvényenkénti kifizetést javasol a bank közgyűlésének. Az elemző szerint az OTP-re nem lesz már hatással az osztalékjavaslat, miután a kifizetés mértékét a várakozásoknak megfelelően emelheti a bank. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta, hogy a magyar tőzsdén nagy mozgásra nem számít, stagnálás lesz a meghatározó. A vezető részvények közül a Mol és az OTP esetében nem várható jelentős elmozdulás, ugyanakkor a Richtert technikailag sebezhetőnek tartja.

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, óvatosság és kivárás jellemezheti a kereskedést az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kamatdöntése előtt. Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 9 ponttal csökkenhet, míg a frankfurti DAX-30 index 32 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 10 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban. A kamatdöntést és a friss gazdasági előrejelzést közép-európai idő szerint este hét órakor teszik közzé, majd Jerome Powell, a Fed új elnöke sajtótájékoztatót tart. Egyöntetű a várakozás, hogy a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra emeli az irányadó kamatsávot. A fő kérdés immár csak az, hogy idén még két alkalommal vagy háromszor lesz-e kamatemelés. Egyes befektetők úgy hiszik, hogy a fiskális gazdaságélénkítő intézkedések és az inflációs nyomások erősödése a korábban várt három helyett inkább négy kamatemelést eredményez az idei évben.

Ázsia és a csendes-óceáni térség tőzsdéin túlnyomórészt csökkentek az irányadó indexek szerdán. Tokióban ünnepnap miatt zárva volt a tőzsde. A dél-koreai Kospi 0,02 százalékos mínuszban, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 viszont 0,23 százalékos pluszban zárt. A vezető sanghaji index 0,27 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, a hongkongi Hang Seng pedig 0,01 százalékos mínuszban állt a zárás előtt.

Forrás: MTI