NRGreport
Menü

A piacokkal együtt enyhén emelkedik az olajár is

Hétfőn az olajár szintén a Kínával eszkalálódó kereskedelmi feszültség miatt csökkent. A Brent nyersolaj ára 0,17 százalékkal hordónként 69,69 dollárra, a WTI nyersolajé 0,36 százalékkal 65,64 dollárra csökkent.

A pénteki nagy esés korrekciójaként indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A kereskedés kezdetén a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,20 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,14 százalék emelkedést mutatott. A londoni FTSE-100 index 0,10 százalék, a frankfurti DAX index 0,27 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,23 százalék erősödéssel indult neki a hétfői kereskedésnek. Madridban 0,13 százalék, Milánóban 0,08 százalék volt az index nyitáskori emelkedése.

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható nyitását a Budapesti Értéktőzsdén hétfőn a piaci szakértők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy bizonytalan részvénypiaci hangulat mellett iránykereséssel indulhat a hétfői kereskedés, a nap folyamán azonban akár enyhe emelkedésre is lehet számítani. Az elemző szerint arra érdemes figyelni, hogy az európai és így a magyar részvénypiacon folytatódik-e a múlt héten csütörtökön és pénteken lezajlott jelentős gyengülés. Hozzátette, hogy délután az amerikai kereskedés indulása befolyásolja az európai részvénypiacokon a kereskedés irányát. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés, miután pénteken intenzív esések voltak a részvénypiacokon. A vezető részvények közül az OTP igen ellenállónak bizonyult az elmúlt napokban, ezért az elemző arra számít, hogy a bankpapír továbbra is viszonylag jól szerepel majd, fontos támasz 11 000 forintnál húzódik, nagyobb eladói nyomás csak akkor alakulhat ki, ha a részvények árfolyama a megadott szint alá csökken. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Richter rendkívül gyengén teljesít, a részvények ára a következő időszakban az 5000 forintos szintet is elérheti. Kiemelte: továbbra is a kereskedelmi háború kirobbanásának veszélye tartja félelemben a befektetőket, ugyanis a múlt héten Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke aláírta azt a memorandumot, amely szerint 60 milliárd dollár értékű kínai importtermékre vethetnek ki védővámot.

Forrás: MTI