NRGreport
Menü

Űrkutatási laboratórium nyílt az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban

Új űrkutatási fejlesztő laboratórium és tesztlabor nyílt Budapesten, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban.

Az űripar erősödése és a mikroműholdak világának robbanásszerű fejlődése egyre több űrtechnológiai teszt elvégzését teszik szükségessé, ezért született meg az MTA Energiatudományi Kutatóközpont új tesztlaborja, melyben a műholdtesztelés szinte teljes folyamatát egy helyen lehet elvégezni.

A saját forrásból, csaknem 100 millió forintból megvalósult fejlesztést hétfőn mutatták be a sajtó képviselőinek.  Az új labor és tesztközpont legfontosabb célja, hogy professzionális hátteret biztosítson az MTA EK űrkutatási tevékenységeihez, emellett plusz bevételi forrást jelent, hogy a tesztlaborban a saját fejlesztésű eszközök vizsgálata mellett ipari megrendeléseket is fogadni tudnak - ismertette az új labort bemutató sajtóbejáráson Zábori Balázs, az MTA EK, Űrkutatási Laboratórium műszaki felelőse.

A tesztlabor egy csaknem pormentes légterű szoba, a tisztatér köré épül, ahol az Európai Űrügynökség által megkövetelt körülmények között vizsgálhatják és szerelhetik a készülő műholdakat. A tisztatér szomszédságában egy, a felbocsátás viszontagságait szimuláló nagy teljesítményű rázópad, valamint az űr körülményeit visszaadó termovákuum-kamra, illetve klímaszekrény üzemel - tette hozzá.

Forrás: MTI
^