Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Hatalmas olajár esés lesz a Barclays Capital szerint

NRGreport | 2018.03.29. 14:08

Jelentős, mintegy 20 százalékos árfolyamesés előtt áll az olaj a Barclays Capital szerint 2018 további részében – írja a Portfolio a legfrisebb elemzésében.

A bank szerint a WTI nyersolaj árfolyama a jelenlegi 64 dollár feletti szintről 58 dollárra csökken 2018 második negyedében, a harmadik és negyedik negyedben pedig 51 dollár lehet az átlagárfolyam a prognózis szerint. A Brent árfolyama 69-70 dollár körüli szintről a második negyedben előbb 62 dollárig ereszkedhet, a harmadik negyedben pedig 57 dollárig gyengülhet, és ezt az átlagos árfolyamot valószínűsíti az előrejelzés az idei utolsó negyedévre is.

Januárban az OECD országok olajellátása napi 18 millió hordóval bővült, ami körülbelül fele az ebben az időszakban szokásos növekedésnek. A második félévtől  az árakra várhatóan fokozódó nyomás nehezedik majd, miután a piacon deficitből várhatóan túlkínálatos állapot alakul majd ki a Barclays szerint. Ennek fő oka elsősorban az lehet majd, hogy az OPEC és a szövetséges olajországok várhatóan kevésbé igyekeznek majd megfelelni kitermeléscsökkentési vállalásaiknak – idézte a Forbes a bank elemzőjét.

Az Egyesült Államok energiainformációs hivatala, az EIA adatai szerint az előző héten a tengerentúli olajtartalékok váratlanul emelkedtek, míg a finomított termékek tartalékai a vártnál nagyobb mértékben zsugorodtak. A nyersolajtartalékok 1,6 millió hordóval nőttek múlt héten, szemben a 287 ezer hordós csökkenést valószínűsítő prognózisokkal. A váratlan bővülést nagyrészt az import megugrása okozhatta.

  NRGreport
Címkék
#olajár   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.