NRGreport
Menü

Nőttek az USA olajkészletei, csökkent az olajár

Az olajár az amerikai nyersolajkészletek növekedésétől tartva csökkent szerdán. Az Energy Information Administration a délutáni órákban teszi közzé a készletek előző heti alakulásának adatait. Az olajár csökkenését fékezte, hogy az orosz kormány jelezte szándékát a termeléskorlátozás szorosabb koordinálására az OPEC tagállamokkal. A Brent nyersolaj ára 0,31 százalékkal hordónként 67,91 dollárra, a WTI nyersolajé 0,28 százalékkal 63,33 dollárra csökkent. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 12,15 pontos emelkedéssel, 37 879,69 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,03 százalékkal erősödött. Vegyes indexekkel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon. A páneurópai FTSE Eurofirst 300 index 0,28 százalék emelkedéssel, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,07 százalék csökkenéssel indult neki a szerdai kereskedésnek. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalékkal mozdult el felfelé a nyitást követően, Frankfurtban 0,03 százalék erősödést mutatott a DAX index kezdéskor, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal emelkedett. A madridi tőzsdeindex 0,10 százalék, a milánói 0,01 százalék negatív kezdést mutatott.

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: enyhe optimista hangulat uralkodik a nemzetközi részvénypiacokon, így a magyar piacon szerdán is emelkedés várható. Az elemző felidézte, hogy a BÉT kedden kiemelkedő teljesítményt nyújtott, emiatt az európai és a régiós részvénypiacokat is felülteljesítette. A magyar piac keddi eredményében fontos szerepet játszott a Richter és a Mol is. Rövid Szabolcs megjegyezte, hogy kedden fontos pozitív hír érkezett a Richterrel kapcsolatban, ugyanis a gyógyszergyártó cég a BÉT honlapján közölte, hogy újabb klinikai vizsgálat bizonyítja a Richter cariprazine hatóanyagú eredeti készítményének hatásosságát a bipoláris depresszió egyik típusának kezelésében. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint a nemzetközi piacokon továbbra sincs egyértelmű irány, a tengerentúli indexek pozitív korrekcióval zártak, Ázsiában azonban vegyesen mozognak az indexek. Emiatt a magyar piacon a keddi zárószintek közelében indulhat a kereskedés szerdán.

A vezető részvények közül az OTP mozgása lehet izgalmas, amely a történelmi maximuma (11 780 forint) felé közelít, illetve a Mol grafikonján egy egyértelmű, pozitív fordulós jelzés jelent meg kedden, így vélhetően folytatódik a részvények árfolyamának az emelkedése - tette hozzá. Kiemelte, hogy délelőtt 11 órakor érkeznek az inflációs adatok az eurózónából, amelyre nagy hangsúlyt helyeznek, ugyanis az Európai Központi Bank elsősorban az inflációs folyamatok alakulásától teszi függővé a jövőbeni monetáris politikáját.

 

 

Forrás: MTI