NRGreport
Menü

Emelkedett a Brent ára, emelkednek a piacok is

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 32 centtel, 0,47 százalékkal, 68,34 dollárra emelkedett.

A londoni FTSE-100 index 1,35 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,53 százalék, a frankfurti DAX-30 index pedig 1,68 százalék pluszban állt a kereskedés első perceiben. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,59 pontos emelkedéssel, 37 296,01 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,06 százalékkal erősödött.

Elemzők szerint a befektetők bizakodóbbá váltak, miután kínai és amerikai részről egyaránt olyan kijelentések hangzottak el, hogy készek a tárgyalásokra kereskedelmi kérdésekben. Enyhe emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön a piaci szakértők. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy szerdán javult a nemzetközi hangulat, az amerikai piacok a kezdeti mínuszból fordultak és az európai nyitásban is egy masszívabb emelkedés várható. A magyar tőzsde is korrigálhatja a szerdai esést, a vezető részvények pedig emelkedhetnek. Kiss Nicholas, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője is emelkedésre számít a csütörtöki kereskedésben a szerdán napközben elromlott piaci hangulat után. Az esést az amerikai indexek ledolgozták, a pozitív hangulat átragadhat az európai tőzsdékre, így a magyar részvényekre is. A nemzetközi piaci hangulattal főként a Mol és az OTP szokott együtt mozogni, de szerdán a Richtert is befolyásolta, ezért esetében előfordulhat egy újabb felpattanás.

A vártnál szerényebben bővültek a német ipari megrendelések februárban havi és éves összevetésben. A német szövetségi gazdasági minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy februárban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőttek a megrendelések a januári 3,5 százalékos csökkenés után. Gazdasági elemzők az ipari megrendelések nagyobb, 1,5 százalékos növekedését várták februárra. Februárban a német belföldi és a külföldi megrendelések egyaránt 1,4 százalékkal nőttek januárhoz képest. Februárban az euróövezeten belüli megrendelések 4,5 százalékkal emelkedtek, az euróövezeten kívüli megrendelések viszont 0,6 százalékkal csökkentek. Éves szinten az ipari megrendelések 3,5 százalékkal nőttek februárban. Szakértők 6,3 százalékos növekedést vártak a januári 8,6 százalék után.

 

 

 

Forrás: MTI