NRGreport
Menü

Fogyasztásának megfelelő mennyiségű zöld energiát vett a Google

A Google bejelentette, 2017-ben már éves energiafogyasztásának megfelelő mennyiségű, megújuló energiaforrásból származó energiát vásárolt. Ez nem azt jelenti, hogy a vállalat energiaigényét kizárólag megújuló forrásból elégítené ki, mégis fontos lépés a zöldebb működés felé.

A Google blogposztjában kiemelik, hogy már jó ideje törekszenek a fenntartható fejlődés elérésére, ezért minden évben új együttműködéseket kötnek a megújuló energiaforrások kihasználására. Egy-egy szerződés aláírását követően azonban több év is eltelhet, mire az adott napelem- vagy szélerőmű-farm kiépül és elkezdi a termelést. Az elmúlt évben a Google a teljes energia felhasználásának 57 százaléka származott megújulókból.  

Egyelőre nem kivitelezhető, hogy a vállalat csak megújuló forrásokból üzemeltesse a szerverparkjait, ezért a hagyományos villamoshálózatra támaszkodik, amelybe visszatáplálja a felvásárolt megújuló energiát, így kvázi kiegyenlíti a fogyasztását –írja a Hwsw.

A Google szerint a cég az első hasonló méretű vállalat, amely ilyen arányban vásárol megújuló energiát. A keresőóriás 2010-ben kezdte el a zöld energia történő átállást és 2016 végén jelentette be, hogy a teljes globáils felhasználásának megfelelő mennyiséget vesz a következő évben. Az adatok alapján túlnyomórészt szélerőművekből származó energiáról van szó, de helyenként napenergiát is vásárolnak.

Világszerte a Google összesen 26 erőművel működik együtt, amelyek összesen évi 3 gigawattos teljesítménnyel járulnak hozzá az internetes vállalat működéséhez, ezzel maga mögött hagyja a dobogó második helyén lévő Amazont és a bronzérmes Microsoftot.

 

Forrás: Hwsw