Vállalatok

Megduplázza kapacitását a Stadler szolnoki üzeme

NRGreport | 2018.04.11. 08:03

Megkapta az építési engedélyt a svájci központú Stadler vasúti járműcsoport a legújabb szolnoki beruházáshoz, amellyel forgóváz-üzemének gyártókapacitását duplázza meg.

A 10 milliárd forint értékű befektetésből a korábbi szolnoki cukorgyár területén hoznak létre épületeket és vásárolnak gépeket, a vasúti forgóvázak nagyjavításának és gyártásának éves kapacitása 250-ről 500 tételre emelkedik.

A beruházást két ütemben valósítják meg. Az idei év harmadik negyedéig tartó első fázisban a 8 ezer négyzetméter alapterületű üzemet építik fel, ahol 7 ezer négyzetméter a termelést, míg ezer négyzetméter az irodai-adminisztrációs tevékenységet szolgálja ki. A második ütemben – 2019 harmadik negyedévéig – egy raktárcsarnok készül el, amely a szolnoki ipari parkban már 2013 óta üzemelő részleget is kiszolgálja. A beruházás 10 milliárd forintos összértékén belül 1 milliárdot a technológiai fejlesztésekre szánnak, a létszámot 15 emberrel bővítik.

A Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. társaság részeként működő szolnoki forgóváz-üzem a teljes Stadler cégcsoport forgóvázainak revíziójáért felelős kompetencia-központként működik, emellett jelentős szerepe van a belföldi piacra készülő járművek hordműveinek gyártásában is.

A Stadler-beruházás azon az ipari területen valósul meg, amelyen 1914-től 2007-ig a cukorgyártás egyik fellegvára volt. A rendszerváltás után a Szolnoki Cukorgyár előbb francia, majd német többségi tulajdonba került, és ez utóbbi gazdája 2007-ben – élve az EU cukorpiaci rendtartásának reformja által kínált lehetőséggel -, lemondott termelési kvótájának egy részéről. Ez megpecsételte a gyár sorsát, amelyet 2008 és 2011 között lebontottak.

  NRGreport
Címkék
#Stadler  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.