NRGreport
Menü

Nagyot emelkedett a WTI, de az API adat kissé visszavetette az árakat

A WTI 65,3 dollár volt ma reggel, miután tegnap csökkent a félelem a globális kereskedelmi háború kialakulásával kapcsolatban, így jelentősen emelkedett a kurzus.

Az API adata viszont 1,76 millió hordó nyersolaj készletemelkedést mutatott az Egyesült Államokban, ami némileg visszavetette este az árakat, de az olaj így is két nap alatt közel 3 dollárral emelkedett - áll az Erste Befektetési Zrt. délelőtti hírlevelében. Az EIA adata ma lát napvilágot, a piac 1,04 millió hordó készletcsökkenést vár.

Fontos fejlemény lesz, ha az USA megbombázza Szíriát, miután Trump elnök megfenyegette az oroszokat, hogy vegyi fegyver használat miatt válaszlépés lehet az arab ország kormánya ellen.

Fontos fejlemény továbbá, hogy Szaúd-Arábia magasabb olajárat szeretne, a költségvetésének legalább 80 dolláros olajárra lenne szükség, hogy megvalósuljon a koronaherceg ambiciózus átalakítási terve. Szaúd-Arábia emelte export árait, viszont válaszlépésként jóval kisebb volument tudott eladni ázsiai vevőinek, erről tegnap itt írtunk.

Az arab ország napi 7 millió hordó nyersolajat exportál, míg közel 10 millió hordó olajat termel. Emellett jelentős a termék exportja is, mivel 5,4 millió hordó finomítói kapacitással rendelkezik.

Forrás: Erste Befektetési Zrt