NRGreport
Menü

Négy éves csúcson az olajár, egy hét alatt 5 százalékot emelkedett

Az olajár 2014 végi csúcsot ért el. A Brent nyersolajat az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,11 százalékkal jegyezték magasabban 72,14 dolláron hordónként, a WTI nyersolajat pedig 0,31 százalékkal magasabban 67,03 dolláron. Az olajár egy hét alatt öt százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedése a Közel-Keleten kialakult feszültséget tükrözi az amerikai elnök Szíriának címzett fenyegetése nyomán. A komolyabb áremelkedést azonban az amerikai termelés és készletek növekedése tartja kordában.

Iránykeresésre, enyhe csökkenésre számítanak csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén a piaci szakértők. Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjének kommentárja szerint az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak eltűnni látszanak, az orosz-amerikai konfliktus azonban tovagyűrűzött a szíriai feszültség miatt. Jelentős mozgások nélkül, iránykereséssel indíthatják a napjukat a nyugat-európai indexek, ez pedig hatással lehet a BUX index nyitására is. A vezető részvények közül kiemelte: az OTP további emelkedését nyomás alatt tarthatják az oroszok ellen hozott múlt heti szankciók. A Richter árfolyamára a rubel leértékelődése lehet hatással, az elmúlt három napban több mint 10 százalékot zuhant a dollárral és az euróval szemben. A gyógyszergyártó bevételeinek jelentős része az orosz piacról származik, a második negyedév eredményeire negatív hatással lehet a deviza leértékelődése. A Magyar Telekom továbbra is kitörés előtt áll, enyhén pozitív technikai képpel, így néhány napon belül elérhetővé válhat a 458-460 forintos szint. A Mol csütörtökön tartja éves közgyűlését, ahol döntés születhet az osztalék mértékéről, a közgyűlési előterjesztés szerint a vállalat 85 forint rendes, ezen felül pedig további 42,5 forint speciális osztalékot fizethet részvényeseinek. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint enyhe negatív hangulat látszik mind a nemzetközi, mind az ázsiai piacokon, így iránykeresést, enyhe csökkenést vár. A szíriai konfliktusról érkező hírek elbizonytalaníthatják a befektetőket - tette hozzá. 

A Deutsche Telekom részvénye közel három százalék nyereséget ért el, miután újraindultak az egyeztetések amerikai érdekeltsége a T-Mobile US és a Sprint távközlési szolgáltató egyesüléséről.    

Forrás: MTI