Fenntarthatóság

Átadták az első, elektromos autók töltésére alkalmas közutat – VIDEÓ

NRGreport | 2018.04.16. 13:04

Átadták az eRoadArlanda elnevezésű svédországi projekt keretében megépített útszakasz, mely a világon elsőként teszi lehetővé a kereskedelmi és a személygépjárművek számára, hogy menet közben vegyenek fel elektromosságot az útból – írja a Villanyautósok.huThe Local hírportálra hivatkozva.

A közel 2 kilométeres szakasz a Stockholmtól nem messze elhelyezkedő Arlanda nemzetközi repülőtér és a Rosenberg logisztikai központ között épült meg a 893-as számú közút egy részének átalakításával. Az úton egy sín kapott helyet, amely a járművön elhelyezett mozgatható áramfelvevő karon keresztül küldi az elektromosságot a villanymotorba. Ergo a töltőként funkcionáló útszakaszt egyelőre nem tudja akárki használni, szükség van ugyanis a speciális karra a jármű alján, amely érzékeli az aszfaltban futó sín helyzetét, és amíg a kocsi felette halad, addig automatikusan képes lesz hozzá csatlakozni.

Minden 100%-ban automatikus az utat mágnesesen érzékelő csatlakozónak köszönhetően. Sofőrként ugyanúgy vezetsz, mint általában vezetnél, a csatlakozó kar magától leereszkedik a pályára, és amint elhagyod a pályát, automatikusan fel is emelkedik” – magyarázta Hans Säll, az eRoadArlanda projekt vezető igazgatója. 

A járművek töltése 200 kW-os teljesítménnyel történik, mely a vezető fejlesztő szerint már tökéletes a 18 tonnás kamionok akkumulátorának utántöltésére. Ennek ellenére az út teljesen biztonságos, akár mezítláb is végig lehetne sétálni rajta. „Nincs elektromosság a felszínen, az áram körülbelül 6 cm mélyen található, és a földhöz is hozzá van kötve, így ha sós vízzel elárasztanánk az egész utat, és megmérnénk a feszültséget a felszínen, az kevesebb lenne, mint 1 V – állítja az eRoadArlanda igazgatója.

A két kilométeres útszakasz elektromosítása azonban csak a kezdet, a pilot projekt után az ország más közútjain, valamint külföldön is szeretnék elterjeszteni az elektromos autó-töltést forradalmasító módszert a programban résztvevők.

 

  NRGreport
Címkék
#villanyautó  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.