Trading

A két irányadó nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára újra emelkedik

NRGreport | 2018.04.17. 07:30

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott kedden. Közép-európai idő szerint délelőtt kilenc órakor a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,62 százalékos pluszban, 71,86 dolláron, a májusi WTI pedig 0,79 százalékos nyereségben, 66,74 dolláron forgott.

Kisebb emelkedéssel nyithat kedden a Budapesti Értéktőzsde a szakértők szerint. Bukta Gábor, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a kommentárjában azt írta, hogy továbbra is kitörés előtt állhat a BUX index, amely rövid távon akár a 39 000 pontot is célba veheti. Kiemelte: a vállalati hírek hiányában a geopolitikai feszültség rányomhatja a bélyegét a nemzetközi befektetők hangulatára, ami kihatással lehet a magyar tőzsdére is. A vezető részvények közül az elemző szerint az emelkedést elsősorban a Richter vezethetné. Az OTP változatlanul oldalazó mozgást végezhet. A Mol a nyitásban erősödhet, és a Magyar Telekom technikai képe is enyhén pozitív. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint látványos vétel indult az amerikai piacokon, és a főbb nyugat-európai tőzsdéken is emelkedés jöhet. Ennek megfelelően a budapesti tőzsdén enyhe emelkedésre számít, azzal, hogy a nemzetközi hangulat mozgatja a régiós piacokat.

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken kedden. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,21 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,40 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,13 százalékos pluszban nyitott.  Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,31 százalékos nyereségben indította a kereskedést. 

Az eurót 1,2401 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd reggel kilenc órakor, napi szinten 0,17 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz. 

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben vegyesen alakult a kereskedés, miután a kínai makroadatok jót és rosszat is ígértek. Habár az első negyedéves GDP-növekedés a vártnál erősebb volt, az ipari termelés és a beruházások éves növekedési üteme érezhetően lassult márciusban. 

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 12,06 pontos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,20 pontos pluszban zárt, gyakorlatilag mindkét index stagnált. A dél-koreai Kospi 0,15 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A vezető sanghaji index 1,43 százalékos, a sencseni 1,89 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,39 százalékos veszteségben közelített a záráshoz kedden. 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.