NRGreport
Menü

Helycsere: a MOL két nagyágyúja továbbra is befolyásos szereplő marad az energetikában

A MOL Fasimon Sándort javasolja az INA Felügyelő Bizottságának az INA Igazgatóságának elnöki posztjára.

Fasimon Sándor, az INA új elnöke / MOL

Fasimon Sándor 2011 óta tagja a MOL-csoport Ügyvezető testületének, melynek az INA elnökeként is tagja marad. A szakember egyike a legtapasztaltabb felsővezetőknek. A MOL Magyarország ügyvezető igazgatójaként sikeresen irányította és integrálta a hazai működést a vállalatcsoporton belül. Vezetése alatt jelentősen megnőtt a szervezet hatékonysága és működésének átláthatósága. Az elmúlt öt évben növekedésnek indult a korábban csökkenő termelést mutató magyarországi szénhidrogén-mezők termelése, és a Dunai Finomító Európa egyik leghatékonyabb finomítójává vált. Fasimon Sándor vezetése alatt jelentették be a MOL történetének legnagyobb petrolkémiai fejlesztéseit is.

A szakember komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik az ipari diplomácia terén, kiváló tárgyalópartner és remek üzletkötő. Nevéhez fűződik többek között a MOL gázüzletágának 2006-ban lezárt értékesítése. A MOL Magyarország ügyvezető igazgatójaként a fő feladata a hazai döntéshozókkal, Magyarország Kormányával és számos állami hatóssággal történő kapcsolattárs volt, és az elmúlt 5 évben számos kutatás-termelési területet sikerült elnyernie a vállalatnak. 

Fasimon Sándor 1998-ban kezdte karrierjét a MOL-nál, mint a kőolaj és kőolajtermék ellátásáért felelős igazgató.  2006 és 2009 között a MOL Russ (MOL oroszországi leányvállalatának) vezérigazgatója volt, majd 2009-2011 között a MOL Ellátás és Trading Divízió ügyvezető igazgatója, 2011 júniusától pedig a MOL Kutatás-Termelés Divízió ügyvezető igazgatója volt. 2012 októberében pedig ő lett az ügyvezető igazgatója a MOL-csoport magyarországi, szlovéniai, szerbiai és romániai működésért felelős flagship szervezetnek. A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézet Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok szakán szerzett közgazdász diplomát. A magyar mellett angolul, oroszul és arabul beszél.

Az INA-nál Fasimon Sándor elődjét, Áldott Zoltánt Áldott Zoltánt a MOL-csoport Felügyelő Bizottságának tagjává választották. A szervezet feladata, hogy felügyelje a több mint 30 országban jelenlévő vállalat tevékenységét. Ezt megelőzően a szakembert a Slovnaft április 5-én tartott éves közgyűlésén a Slovnaft Felügyelő Bizottsági tagjának is megválasztották. A Felügyelő Bizottság tagjaként Áldott a jövőben nem tölt be tisztséget a MOL-csoport Ügyvezető testületében.

Áldott Zoltán hivatalosan is bejelentette az INA Felügyelő Bizottságának elnökének, hogy lemond elnöki tisztségéről. Áldott Zoltánt 2010 áprilisában nevezték ki az INA Igazgatóságának elnökévé azzal a céllal, hogy mentse meg a csődtől a céget, és egy olyan nyereséges vállalattá alakítsa azt, amely értéket teremt részvényesei számára. A szakember számos nehézség közepette teljesítette e feladatokat, ahogy azt az INA 2017-es eredményei is bizonyítják. Mindemellett Áldott Zoltán minden tőle telhetőt megtett azért, hogy vezetése alatt a legjobb nemzetközi üzleti gyakorlatnak megfelelő, piaci elvek alapján működő vállalattá alakítsa át a korábban állami irányítás alatt működő INA-t.

Áldott Zoltán az INA Igazgatóságának elnöke marad, amíg a Felügyelő Bizottság az INA júniusi éves rendes közgyűlésén Fasimon Sándort jelöli erre pozícióra.

Forrás: MOL