NRGreport
Menü

A szaúdiak célára felé araszol az olajár

Az olajár a szerdai két százalék után tovább emelkedett csütörtökön. Az áremelkedést részben az amerikai olajkészletek múlt heti váratlan csökkenése, valamint a magasabb, akár 100 dolláros árszint elérését célzó szaúdi törekvés idézte elő. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,60 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 73,92 dolláron hordónként, amire 2014 végén volt legutóbb példa. A WTI ára 0,57 százalékkal 68,86 dollárra emelkedett.

Az elemzők a pozitív hangulat folyatására, a BUX-index emelkedésére számítanak a Budapesti Értéktőzsde csütörtöki kereskedésében. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a nemzetközi hangulat továbbra is támogató, a BÉT-en folytatódhat a szerdán kezdődött emelkedés. A Mol esetében kifejezetten pozitív a technikai kép, vélhetően az olajipari papír vezetésével tovább fog emelkedni a magyar részvénypiac - emelte ki a Concorde elemzője. 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint is alapvetően pozitív hangulatban indulhat a csütörtöki kereskedés, az ázsiai részvényindexek nagy része emelkedéssel zárt. Az Equilor senior elemzője kiemelte, hogy szerdán jelentősen emelkedett a Mol és az OTP árfolyama, a bankpapír hamarosan elérheti a 11 780 forintos történelmi maximumszintet, és a Mol kilátásai is kedvezőek.

 A határidős indexjegyzések alapján a londoni és a frankfurti tőzsdék 0,1 százalék körüli indexemelkedéssel nyithatnak, Párizsban pedig 0,2 százalék lehet az erősödés nyitáskor.

A legerősebb ágazatnak a nemzetközi piacokon a nyersanyagipar bizonyult a szerdán négy százalékot meghaladó emelkedéssel, ami elsősorban a Polymetal International 12 százalékos árfolyamnyereségének volt köszönhető.  Az orosz nemesfémtermelő cég árbevétele 19 százalékkal nőtt az első negyedévben, nemesfém termelése pedig öt százalékkal növekedett. A második legjobban szereplő ágazat az olaj- és gázipar volt az olajár-emelkedésnek köszönhetően. Az ágazati mutató másfél százalékkal erősödött.

Leggyengébben az autóipari részvények szerepeltek szerdán az európai tőzsdéken, az ágazati mutató egy százalékkal gyengült annak ismeretében, hogy márciusban 5,2 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett autók száma Európában. A Continental AG autóipari alkatrész beszállító vállalat pedig lefelé korrigált, éves eredmény előrejelzése miatt veszített négy százalékot az árfolyamából.
    

Forrás: MTI