NRGreport
Menü

A Roszatom bemutatta legújabb nukleáris fejlesztéseit

A Roszatom techológiai fejlesztései nyomán csak közepes aktivitású nukleáris hulladékot juttat vissza megrendelőinek, amihez nem szükséges mélységi tárolókat létesíteni.

Madridban tartották a Globális Nukleáris Üzemanyagciklus 2018 (WNFC) elnevezésű nemzetközi konferenciát az Atomenergetikai Intézet (NEI) és Nukleáris Világszövetség (WNA) szervezésében. A rendezvény együttműködő partnere a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern volt.

A Roszatom képviselője szerint a világ nukleáris iparának fejlődésében a következő szakaszt az üzemanyagciklus zárása fogja jelenteni. Az üzemanyagciklus zárásához Oroszország a gyorsneutronos reaktorok segítségével teremti meg a technológiai alapot. Oroszország  folytatja a többször felhaszálható REMIX fűtőanyaggal a kísérleteket, jelentősen növelve az uránfelhasználás hatékonyságát a könnyűvizes reaktorok esetében. A nukleáris üzemanyagciklus terén az orosz atomipar másik fontos projektje egy olyan, úgynevezett toleráns nukleáris üzemanyag kifejlesztését célozza, amely üzemzavar esetén is stabil marad.

Mihail Barisnyikov, a back-end szektorban a nemzetközi értékesítés terén iparági integrátori szerepet betöltő TENEX vállalat képviselője előadásában a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének innovatív technológiáiról, azok fejlesztéséről és a technológia  kereskedelmi kiaknázásáról beszélt. Kiemelte: „A Roszatom technológiái a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésében - beleértve  a nukleáris hulladék frakcionálását is - lehetővé teszi a vállalat számára, hogy csak olyan, közepesen sugárzó nukleáris hulladékot (ILW) juttasson vissza megrendelőinek, amelyet nem szükséges mélységi földalatti tárolókban elhelyezni

A konferencia keretében április 17-én mutatták be a Roszatom és a National Geographic csatorna közös projektjét, mely az Édenek a vadonban nevet viseli. Az Édenek a vadonban a globális felmelegedés által veszélyeztetett, egyedülálló ökoszisztémákat mutatja be, amelyek eltűnhetnek, ha a világ nem áll át a szén-dioxid-kibocsátástól mentes energiaforrások használatára. A ritka fajok képviselőinek életéről és természetes élőhelyükről szóló dokuementumfilmek premierjét az Atomexpo 2018 nemzetközi fórumon tartják, amelynek 2018. május 14-16. között  az oroszországi Szocsi ad ad otthont.

 


A Roszatomról


A Roszatom az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern, amely több mint 300 termelővállalatot és tudományos kutatóintézetet egyesít. A több mint 70 éves atomenergetikai tapasztalattal rendelkező Roszatom globális szinten működik, átfogó nukleáris szolgáltatásokat nyújt, amelyek az urándúsítástól az atomerőmű építéséig terjednek. A Roszatom világelső az új típusú reaktorok fejlesztésében, jelenleg  6 reaktort épít Oroszországban és 33-at külföldön.

A Rosatom Western Europe a Roszatom Párizsban alapított regionális irodája. Célja, hogy támogassa az orosz nukleáris ipar vállalkozásainak tevékenységét a térségben.

Tyehsznabexport Rt. (kereskedelmi nevén: TENEX) a világ egyik legnagyobb nukleáris üzemanyagszálltója, amely jelentős szerepet tölt be a nyugati  reaktorok üzemanyagához szükséges dúsított urán biztosításában. A TENEX a Roszatom állami atomenergetikai konszern tagvállalata.

Forrás: Roszatom