NRGreport
Menü

Három éves csúcs közelében topog a Brent és a WTI ára

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken, de így is a hároméves csúcsok közelében mozog. A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,08 százalékos mínuszban, 73,72 dolláron, a májusi WTI pedig 0,19 százalékos veszteségben, 68,16 dolláron forgott.

Vegyesen indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,35 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,06 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,08 százalékos mínuszban nyitott. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,04 százalékos veszteségben indította a kereskedést.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin csökkentek az irányadó mutatók, a Wall Street nyomdokain haladva. A kereskedést továbbra is az okostelefonok iránti kereslet gyengülését jelző figyelmeztetés befolyásolta, miközben a magasabb olajárak felkavarták az inflációs aggodalmakat.

 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 6,34 pontos emelkedéssel, 38 669,44 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,02 százalékkal erősödött.

Iránykeresésre, stagnálásra számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint bizonytalan hangulatban, iránykereséssel indulhat a kereskedés Budapesten. A vezető részvények közül kiemelte: az OTP-részvények árfolyamában kisebb mozgások lehetnek a következő időszakban is, miután több hónapja a 11 000 és 11 780 forint közötti sávban mozog. A Mol jegyzése a szerdai jelentős emelkedését követően csütörtökön korrigált, azonban van még tér felfelé - vélekedett. A Richter árfolyama fontos támasz felé közelít, pozitív fordulatnak egyelőre nincs jele. A Magyar Telekom mozgása most kevésbé érdekes, továbbra is oldalazó, enyhén emelkedő mozgást végezhet. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint enyhén negatív a nemzetközi hangulat, és a régióban is óvatosabbak lehetnek a befektetők. Inkább stagnálás vagy enyhe csökkenés várható a magyar piacon is - mondta. 

 

Forrás: MTI